tisdag, januari 05, 2021

Nytt "läsår"

Årets första tisdag betyder också årets första tisdagstrio, bloggstafetten som Ugglan & Boken dirigerar medelst en rak fråga. Denna gång undrar hon vilka böcker ser du fram emot att läsa? 

Ack ja, det är ju så många! Och jag vet ju att jag bara kommer att klara av en bråkdel! Skulle kunna börja med en allvarlig satsning på att läsa ut sådant jag tagit paus mitt i, förstås. Finns några sådana kandidater ... 

Fast när nu det nya "läsåret" inleds satsar jag lite djärvare än så. Alltså tänker jag ta tag i två böcker som jag förvisso köpt, men gett bort i present till Dottern  med förbehållet att jag vill låna dem, eftersom det är romaner jag blivit nyfiken på. "Folk med ångest" av Fredrik Backman är den ena. Dottern blev Backman-fan när han "bara" var en bloggare och är honom trogen ännu. Jag har hängt på, med nöje.

Sedan gav jag henne en riktig storsäljare: "Bokhandeln på Riverside Drive" av Frida Skybäck. Ser att den är på över 450 sidor  var det verkligen nödvändigt ...? Ja, den som lever/läser får se. Förväntar mig lättsmält feelgood.

Tredje boken i min trio är jag rätt säker på att jag kommer att gilla, eftersom den är skriven av Susan Abulhawa och jag har verkligen tyckt om hennes tidigare. "Berättelsen om Nahr" (Against the Loveless World) är hennes tredje roman som utspelar sig i Palestina. Författaren är också journalist och människorättsaktivist, synnerligen engagerad i Palestina-frågan.

Gott nytt läsår, alla bokvänner!

Copyright Klimakteriehäxan

38 kommentarer:

 1. Susan Abulhawa har jag aldrig läst - blir nyfiken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Morgon i Jenin" är hennes första, börja med den! Jag tyckte den var jättebra!

   Radera
 2. De två första står olästa i min hylla, och jag är också ett Backman-fan 🙂

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska vi se vem som kommer igenom dem först?
   :-D
   Har bara en annan Backman oläst (Vi mot er)

   Radera
  2. Läser Vi mot er just nu. Har bara 20-30 sidor kvar i den. Det blir nog ingen mer Backman i år efter den. Tror inte jag klarar de känslostormar som han framkallar mer än en gång per år.

   Radera
  3. Jag har kommit in en bit i "Folk med ångest". Väldigt bra! Vilken iakttagare han är!

   Radera
 3. två av dessa har jag läst, lånat på biblioteket, ska dit och hämta en snart... efter att ha ätit indisk lunch med mina barnbarn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Biblioteket öppet igen hos dig, så bra! Låter trevligt med barnbarnslunch.

   Radera
 4. Backman och Skybäck gillar jag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige har så gott om begåvade författare!

   Radera
 5. Jag har bara läst Folk med ångest av de böcker du skriver om. Skrattade gott - den var så totalt knäpp att den var rolig. Annars har jag svårt för böcker där författaren avser att vara rolig.
  Allra mest någonsin har jag skrattat åt boken "Wilt", har glömt författaren. Såg den som film, men då var den bara tragisk. Allt det komiska i boken som fick jag att skratta så våldsamt att jag höll maken vaken, försvann i filmen. Nu måste jag googla på författaren. Ett ögonblick (att huvudpersonen undervisade helt ointresserade tonåringar i engelska kan ha påverkat mitt intresse)
  Tom Sharpe heter han.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Backman är rolig, men han lyckas också få med det mörka. Väldigt bra tycker jag.

   Radera
 6. Susan Abulhawa är ett bra tips, jag hade tänkt läsa någon av hennes böcker, men det har inte blivit av än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Morgon i Jenin" är gripande och inte alls enögd vilket man skulle kunna frukta.

   Radera
 7. Folk med ångest finns oläst i min bokhylla. Bokhandeln..." har jag läst och tyckt mycket om. Tack för tips om Abulhawas bok, har gillat andra av hennes böcker så det där var ett bra tips!

  SvaraRadera
 8. Folk med ångest vill jag också läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har varit på g länge, nu äntligen!

   Radera
 9. Backman är alltid bra, ofta en känslomässig bergochdalbana. Folk med ångest likaså.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja han är riktigt bra Fredrik B. "Mormor hälsar" kan vara hans allra bästa, men det är svårt att välja. Britt-Mari är den jag tyckt minst om.

   Radera
 10. Berättelsen om Nahanni blir jag nyfiken på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är nästan säker på att den är bra...

   Radera
 11. Folk med ångest är ganska skruvad, men jag gillade den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han (Backman) lyckas både med skruvar, volley och smash!

   Radera
 12. Skybäcks och Backmans bok är jättebra. Berättelsen om Nahr står och väntar bland mina olästa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Erkänner att jag är lite skeptisk till Skybäck men ska i a f läsa.

   Radera
 13. Tack för tisdagstrion. "Folk med ångset" och "Bokhandlaren på Riverside Drive" har jag läst och gillade båda. Olika med det berikar. "Berättelsen om Nahr" kände jag inte till men den finns nu på läselistan. Tack för tipset.

  SvaraRadera
 14. Du är då en riktig optimist! Jobbar inte din dotter i Norge?! Å du tror att du får låna böckerna under året??!! Håller tummarna där;-)
  "Folk med ångest" står på min inköpslista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har dem här hemma. Har haft dem rätt länge faktiskt ... på vänthyllan. Hon har ju läst dem!

   Radera
 15. Backman gillar jag, han har ett fantastiskt sätt att skriva. Många meningar som jag stannar till och läser om bara för att det är så otroligt välformulerade både i tanke och ordval.

  Har läst bokhandeln ... Ingen bok jag kommer läsa om och jag gillar ju att läsa om böcker både tre och fyra gånger. Men som en stunds förströelse mellan bättre böcker är den väl ok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt vad jag känner: jag läser Backman för snabbt! Hans meningar är så välformulerade, verkar så otroligt genomtänkta att man skulle kunna suga länge på dem - men så vill man ju vidare i storyn också!

   Radera
 16. Albuhawa måste jag se till att läsa - liksom Backman. Tänk att jag inte läst honom än. Har några titlar av båda i hyllan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt olika men båda så bra!

   Radera
 17. Folk med ångest och Bokhandeln på Riverside Drive har jag läst. Abdulhawaas bok har jag inte läst memn en annan av henne.

  SvaraRadera
 18. Tack för tips! Inte läst någon av dina.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har jag läst ut Backman. Bra på många sätt, han skriver vackert och ibland roligt, men väjer inte för sorgligheter. Dock tyckte jag det blev lite rörigt mot slutet, väldigt många på "rollistan". Har inte bestämt vilken jag tar härnst.

   Radera