måndag, januari 11, 2021

Dagens ord 94

 SMAKLÖKSAMPUTERAD

-Det är Fredrik Backman som skapat det epitetet (snubblande nära ett skällsord) för folk som kan tugga i sig i princip vad som helst, utan att bry sig särskilt mycket om hur maten smakar. Ordet dyker upp i hans bok "Folk med ångest". Det är en roman i vilken författaren faktiskt excellerar i språkliga vändningar som ofta är väldigt lyckade. Fast det blir också lite rörigt med alla olika personer, deras öden och historier ...

14 kommentarer:

 1. Ett fantastiskt ord :)

  SvaraRadera
 2. trodde nästan att det är någon som tappat smaksinnet i corona ... har läst boken

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boken kom förstås långt före coronaeländet.

   Radera
 3. Smaklöksamputerad, vilket ord, så häftigt!
  Associerar också till Corona. Just nu läser jag Hans Roslings bok och där finns med en epidemi Konzo som härjade bland fattiga i Afrika 1981.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det var där Roslings verkliga karriär började! Hans livs historia är verkligen bra. Synd att den tog slut så tidigt.

   Radera
 4. Har läst boken och håller helt med om att det var mycket att hålla reda på. Ordet i sig är träffande och väldigt fyndigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju undra var han får allt ifrån, pojken Backman ...

   Radera
 5. Smaklöksamputerad - hahaha! Typiskt Backman. Han är fenomenal på att uppfinna ord som sitter mitt i prick. Men han skrev väl boken innan pandemin bröt ut eller?! Men ordet är ju klockrent med tanke på en av många symptom av C-19.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boken kom våren 2019, men jag läste den alltså först nu.

   Radera
 6. Svenskan är fantastisk med alla sammansatta möjligheter. Och vissa är mer fastiskt ihopsatta än andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hellre sammansatt än sär skrivet eller hur?
   :-D

   Radera
 7. Det var ett himla bra ord! Kanske många har blivit det av covid?
  Jag gillade den boken, men minns inte så många speciella uttryck. Jag plöjer igenom mängder av böcker. Den jag håller på med nu ser jag fram emot att läsa ut ikväll - näe, förresten, vill att den ska räcka länge. Kajas resa av Carin Hjulström. Har du läst? En journalist som läser (och skriver) om en journalist. Riktigt bra med faktabakgrund. Jag gillar hennes sätt att skriva. Bra flyt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det lär ju vara en covid-effekt, att tappa både lukt och smak. Jag har ganska dåligt av båda sorterna sedan decennier, så det skulle inte jag märka i första taget. Har läst en Hjulström och tyckte det var underhållande.

   Radera