onsdag, januari 13, 2021

Vinterbad

Vad tar det åt folk? Har de gått och blivit heltokiga? Ja, något har hänt. Något som fått (de frivilliga) vinterbadarna att bli fler, många fler. Och nu talar jag förstås inte om dem som tar sitt dopp på Kanarieöarna, tillsammans med Dan Eliasson och andra oförsiktiga (väldigt snällt ord) turister ...

Varje gång jag promenerar längs Årstaviken, och det gör jag ju nästan dagligen, ser jag folk som hoppar i eller åtminstone sänker sig ner i vattnet. Ser nyhetsrapportering om vinterbadare som medger att de visserligen blir kalla om fötterna, men hävdar att femgradig vätska runt kroppen är "skönt". Såg en i ett tv-inslag som faktiskt simmade runt en stund! 

Pratar med en kollega som varit med om att starta en vinterbadargrupp i en svensk småstad. Varje måndag klockan 17 är det samling. De blev nästan hundra medlemmar i sin Facebook-grupp på en vecka (även om inte alla kommer varje måndag). Alla hoppas de på positiva effekter för hälsan.

Visst, jag har också badat i en isvak, men det var verkligen inte frivilligt. Går sedan dess inte ut på naturis. Känner inte minsta dragning till ett dopp så här års ens när det är isfritt. Fast jag sommartid verkligen älskar att bada! 

Nej, vinterbad kommer jag aldrig att förstå mig på. Får inte folk hjärtinfarkt eller någon annat fatal effekt av den dramatiska temperatursänkningen? Men ok, det finns fina vintersimmare också. De lär visst inte ens bli kalla om fötterna.

Vintersimmare i Årstaviken i går.
Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

 1. Ett sammanträffande, jag har vinterbadande änder i min blogg idag! Sedan har jag tidigare berättat om när yngsta dottern vinterbadade på nyårsafton. Jag var med och dokumenterade tokfian, haha. Hon påstod det var skönt och ville göra om det. Brrrr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det svårt att tro att det är skönt?! Och visst är änder fina?!

   Radera
 2. hälsosamt, dödar säkert virus också... promenerade nyss med sonen drygt 13 000 steg, sänker sockret

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hälsosamt för somliga kanske men knappast för alla ... Bra promenerat!

   Radera
 3. Om jag skulle vilja begå självmord skulle jag inte göra det i femgradigt vatten. Det är kanske en machogrej...

  SvaraRadera
 4. Just här längs Årstaviken verkar detta med kylslagna bad ha ökat i vinter. Men jag avstår. Har testat det i helt andra sammanhang och då handlade det om att lära mig komma upp ur en vak. Åkte mycket långfärdsskridskor under många år och då var det bra att ha beredskap.

  SvaraRadera