onsdag, januari 20, 2021

Färskvara i bokhyllan

Det är väldigt stor skillnad på bokvänners inställning när man väljer vad man ska läsa. Somliga är på hugget, nappar på det nyutkomna, står i kö för "heta" titlar på biblioteket eller köper dyra förstautgåvor, med hårda pärmar.

Jag har en betydligt mer bakåtlutad syn på saken, eftersom jag är omgiven av böcker som jag misstänker att jag aldrig kommer att hinna med. Därför är jag inte på jakt efter "färskvarorna" i bokhandeln, väntar gärna på pocketversionen om det är en bok jag vill äga och inte bara låna.

Veckans kulturfråga från den "bokberoende" Enligt O handlar om det nyss utkomna man inte läst ännu: Vilken bok från 2020 som du inte hann läsa vill du läsa i år? Här skulle mitt svar kunna bli jättelångt. Men jag nöjer mig med Alex Schulmans senaste, "Överlevarna", för den vet jag att jag kommer att läsa. Jag har gjort en helomvändning när det gäller den här författaren, från att i det närmaste ha avskytt honom (för hans krönikor bl a) till att tycka att han skriver kanonbra. Man ska ju kunna ändra sig, eller hur? Fler svar på kulturfrågan hittar du här.

Copyright Klimakteriehäxan

24 kommentarer:

 1. Jag känner också en stark motvilja mot Alex Schulman. Den har inte gått över, så det dröjer nog innan jag läser någon av hans böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör som jag: ge honom en chans! Han är värd det! Ta "Bränn alla mina brev"!

   Radera
 2. Har också ändrat åsikt om Schulman, han må vara plump, men skriva kan han.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det skönt att man kan ompröva sin inställning!

   Radera
 3. Överlevarna är fin men kanske inte Schulmans bästa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Misstänker att boken om morfar Stolpe är bäst, hittills.

   Radera
  2. Bränn alla mina brev är fint om försoning

   Radera
  3. Än mer om kärlekssorg, tänker jag.

   Radera
 4. Precis vad jag gjort också! Omprövat Schulman alltså. Avskydde hans sätt att klanka ner på allt och alla. Efter att ha läst hans böcker har jag ändrat uppfattning. Det är t.o.m. (nästan) så att jag kan förstå varför han var så j....g!

  SvaraRadera
 5. Det dröjde länge innan jag läste nåt av Schulman, men har nu läst Glöm mig. Han skriver bra, men jag tyckte det var lite jobbigt att han skrev så utlämnande om sin familj som ju skulle kunna ha synpunkter. Men så gör ju många författare förstås. Jag kan ändå absolut tänka mig att läsa nåt mer av honom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han har ju verkligen en barndom som håller att skriva om ... Skrev ju också väldigt intimt om hustrun. Den minst braiga av hans böcker.

   Radera
 6. jag har också omvärderat AS. men Överlevarna gillade jag inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktum är att jag sprang ihop med honom för några veckor sedan, och då kom jag mig för med att säja "hej du skriver bra böcker!". Han blev glad. Men jag la inte till att jag inte läst den senaste ...

   Radera
 7. Jag har två av hans böcker i hyllan, men har inte hunnit läsa dem ännu. De verkar intressanta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra läsning! Nu för tiden kan jag t o m gilla hans krönikor ...

   Radera
 8. Mycket förtjust i AS s romaner!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och de är ju dessutom väldigt nära verkligheten vilket inte gör dem mindre intressanta.

   Radera
 9. Precis som du väntar jag på pocketutgåvorna. Ytterst sällan jag köper en inbunden bok. Okej då, på bokrea kanske, men inte annars. Det där med platsbrist du vet... Tyvärr har jag också fördomar om Alex Schulman. Har hört en intervju med honom en gång, och hans personlighet tilltalar mig inte alls, men jag kanske ändrar mig;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hans tidiga kolumner, det han gjorde på scen och sånt man hörde med honom gjorde att jag avskydde honom rakt av. Tror att jag råkade höra boken om hur han träffade sin fru och sedan var bollen i rullning ... En del av mitt intresse kan initialt också ha sin rot i att båda föräldrarna jobbade på tv, fast jag arbetade aldrig med dem. Känner däremot en hel del som gjorde det.

   Radera
 10. Jag tycker att Alex Schulman skriver fängslande och jag tycker om hans språk.Har läst eller lyssnat på de flesta av hans böcker. Och vad gäller lyssnandet läser han själv och det ger en speciell dimension tycker jag. Och böckerna är ju väldigt personliga. På olika sätt.Överlevarna har jag nyligen läst men tycker inte det är den bästa bok han skrivit.
  Vad gäller A.S. i övrigt, bl.a. som krönikör är det ingen favorit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har läst alla hans böcker utom den här sista. Nu för tiden kan jag t o m uppskatta hans krönikor, men inte alla. Blev varnad för hans inläsning av den, men du gillade den???

   Radera
 11. Har nog också lite för förutfattade meningar men har också förstått att han är duktig författare. Funderar bara på i vilken ordning man ska läsa ... Gillar inte att hamna mitt i. Kanske är de alla helt fristående?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I princip fristående - men du känner ju igen dig i trvå, den om mamman och den om pappan för det handlar ju om en rätt så eländig barndom. "Bränn alla mina brev" är lite annorlunda. Ett gripande öde, faktiskt, med Sven Stolpe som en riktig gris.

   Radera