torsdag, januari 14, 2021

Dagens ord 95

 FOLIEHATT

-De dyker upp både här och där, de där besvärliga figurerna. Själva ordet är ungefär tio år gammalt, men har fått ny aktualitet i samband med all uppståndelse kring Donald Trump. Det är ett nedsättande ord för att beskriva en person som anammar, sprider och tror på pseudovetenskap,  konspirationsteorier, hyser ogrundade uppfattningar som man förvisso ibland delar med andra, men ibland inte. Personen vägrar också att ta emot existerande bevis för att hen har fel, blir vederbörande motsagd studsar argumenten mot (den iofs osynliga) metallmössan .... Källkritik är inte ett ord som ingår i en foliehatts ordförråd.

6 kommentarer:

 1. Jamen, visst finns de, dessa konspiratörer! Och mycket bra beskrivning av Donald Trump. Tveklöst en foliehatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att inte tala om alla hans fans. Och man kan bli mörkrädd för mindre.

   Radera
 2. känner ingen... i mina kretsar.... osökt började jag tänka på coffee table-böcker i stort folioformat... men det blev ju fel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och lov tror jag inte jag heller har nån i bekantskapskretsen. Fast coffeetable-böcker har jag ...

   Radera
 3. Foliehatt fick jag faktiskt googla för inte alldeles för länge sedan när jag såg ordet i en bok. Konstigt nog fastnar inte ordet i min lilla hjärna, för det låter inte rätt och abslut inte "träffande" för det ordet betyder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men att allt eller i a f det mesta studsar bort från en metallisk yta, det är väl en hygglig liknelse för hur sunda argument inte går in i någons huvud?

   Radera