måndag, januari 04, 2021

Från min tv-soffa

Det kan knappast överraska någon, men nu finns statistiken som bevisar det: folk i Sverige har tittat jättemycket på tv coronaåret 2020. Vi har sett på tablå-tv, vi har streamat massor, både gratis och på betalkanaler.

Strömningstjänster som Viaplay, C-more och Netflix har fått många nya kunder, det visar siffror från MMS (Mediamätning i Skandinavien) och Disneys timme på julafton drog största publiken någonsin: 4,5 miljon!

Jag är en av alla dessa människor som tillbringat (onödigt) mycket tid framför en tv-skärm. I direktsändning blir det numera nästan bara nyheter och en del sport. Serier, filmer och dokumentärer kan hämtas när det passar, ibland flera avsnitt i taget.

Fast jag vet att många  kanske framför allt äldre  helst vill se tv-program när de "går på riktigt", alltså sänds efter en uppgjord tablå. "Man vill ha något att se fram emot" som en kvinna sa härom dagen när det blev tal om sista säsongen av tittarsuccén "Vår tid är nu" och som hon alltså inte kikade på så snart den blev tillgänglig.

Den serien, som finns på SVT Play, är en jag varmt rekommenderar, även om de flesta kanske redan har sett den. En annan svensk höjdare är "Kalifat", också SVT Play. Omistlig! Den nya långfilmen "Greta" som visas på de få biografer som är öppna kan ses gratis på samma kanal. Filmmakaren hade tur, han hade förstås inte en aning om hur stor storyn skulle komma att bli när han plockade fram kameran från början! Det är en dokumentär och inte någon kanonfilm, men den är sevärd.

"The Undoing" (HBO Nordic) med Hugh Grant ska ni se, trots den trista Nicole Kidman. Riktigt bra är det! För att inte tala om danska "Utredningen" (SVT Play) om mordet på Kim Wall. Märkvärdigt bra, helt oblodigt.

"Unorthodox" (Netflix) är superintressant om en ung kvinnas liv i och flykt från sin bokstavstrogna judiska familj i New York. Missa inte heller bakomfilmen, "The Making of Unorthodox", som också finns på Netflix.

Att påpeka att "The Crown" (Netflix) är ett måste är väl överflödigt? Men den ska ses från starten! Jag fyllde på med "The Story of Diana" (också Netflix) efteråt, dokumentärt. Man kan inte låta bli att undra hur hennes liv skulle ha blivit om hon inte dött i tunneln i Paris.

"I hetaste laget" (SVT Play), långfilmen från 1959 med Marilyn Monroe, Tony Curtis och Jack Lemmon var kul att återse. Jag kom nästan inte ihåg någonting, mer än när Jack Lemmon dansar tango med en ros  munnen ... "Öknens drottning" (SVT Play) tyckte jag dock var tråkig. Huvudpersonen Gertrude Bell blev det inget liv i på två timmar!

"The Queens gambit" (Netflix) var förvånansvärt spännande, men inte så mycket att jag letade fram vårt gamla schackbräde, vilket andra tittare lär ha gjort. Ovanlig miljö hur som helst, och det händer ganska sällan!

Kan också bekänna att jag avnjutit både "Notting Hill" och "Pretty Woman", för vilken gång i ordningen vet jag inte, men jag kan replikerna i märkvärdigt många scener ... Bland annat lättgods har jag sett första avsnittet av "Emily i Paris" (Netflix). Vet inte om jag ska sats på fler.

Det där är alltså saker jag sett, men jag har också fått tips om annat som jag inte hunnit med. "Bridgerton" (Netflix) lär påminna om "Downton Abbey", så det kanske är värt en koll. Dessutom har jag ju nästan åttio osedda avsnitt av "Orange is the new black" (Netflix). Och skulle jag få sug efter en klassiker finns Victor Sjöströms "Körkarlen", från 1921, på SVT Play! "I may destroy you" (HBO Nordic) rekommenderas av många. Dokumentären om Ulf Lundell (SVT Play) planerar jag också att titta på. Men det finns hur mycket som helst att botanisera bland.

Kanske får du en idé från min väl insuttna tv-soffa om något att titta på? För fortfarande är kvällarna mörka och långa och viruset livaktigt. Som gjort för hemmakvällar framför teven helt enkelt.

Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

 1. Boken "Bridgerton klassade jag som en av de sämsta jag läst. Men filmen är säkert bättre. Jag älskar engelska serier och filmer. Jag tittar hellre på SVT-play än på teven. Alldeles nyss på en mycket intressant dokumentär från Kunskapskanalen som Kent spelat in. "Böckers skönhet" tror jag den heter (rubriken kom bort i inspelningen) som bl.a. handlar om de olika illustratörerna till Alice i Underlandet. En bra bit in i programmet dock. Jag gilla att kunna pausa när jag behöver. Efter din presentation blev jag nyfiken på Kalifatet.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj jag vet inget om Bridgerton ... Kalifat är obegripligt bra, obehagligt men tyvärr väldigt verklighetsnära. Bra skådespelare man aldrig tidigare sett.

   Radera
 2. Vår tid är nu är superb, inspelad i vackra Göteborg, schackflickan också intressant, finns mycket intressant, idag såg vi En kvinna bland män i Netflix som handlar om Ruth Bader Ginsburg

  SvaraRadera
  Svar
  1. SVT sände en jättebra dokumentär om RBG, undrar om det var samma? Fantastisk kvinna!

   Radera
  2. sett båda, filmen och dokumentären olika

   Radera
  3. OK då kanske man ska ta ett varv till ...

   Radera
 3. Tack för tips! En del har jag sett och annat har jag noterat.Härom kvällen såg vi "I hetaste laget" och den gav oss många skratt och Pretty Women håller alltid liksom Notting Hill. Vi har också sett Lasse Åbegrs tre Sälllskapsresefilmer
  och skrattat gott. Kan nog alla repliker här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gamla favoriter som håller, det är fint! Såg om Roy Anderssons "En kärlekshistoria" nu. Den är 50 år gammal! Och mycket mörkare än jag mindes. Roy A har väl aldrig varit nån sprattelgubbe ...

   Radera
 4. Så du har gjort dt vad "alla" svenskar gjort uner 2020, nämligen tittat mera på tv. De har nog de flesta i hela världen gjort under 2020.
  Nu har jag bara de "vanliga" kanalerna som ingår i ComHem som HSB är ansluten till. Har varken Netflix eller HBO. Men har "Mixed", och där ingår BBC. Så den kanalen kollar jag till frukost - ooooops!
  Vår tid är nu - ja, det var ju en "specialare" från 1951 som visades. Gillade den inte alls, troligen för jag hade ju sett alla avsnitt i serien tidigare och visste hur det skulle sluta.
  Sedan kan jag tycka att det är aningen "tråkigt" att repetera gamla serier. Förvisso billigt att värma upp gammalt skåpmat, men himla trist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag repeterar nog inte heller, men har vänner som lovar att "Vita huset" är mer än sevärt en andra gång. Håller med dig om att fjärde omg av "Vår tid är nu" var svagare än de tidigare.

   Radera
 5. Också här har teven varit ett stort sällskap! Det sticker jag inte under stol med. Läser massor gör jag också. Och vandrar/traskar/promenerar/går gör jag mer i år än någonsin förr.
  Hinner ha ganska långtråkigt. I våras röjde jag i alla skåp. Tur det, för sen blev jag lat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å att du kom igenom skåpen - vilken bragd! Jo, nog har man rätt tåkigt emellanåt. Trots böcker och promenader. TV ersätter inte vännerna.

   Radera
 6. Jag tillhör de som tittade mycket på teveserier och film under 2020, men framförallt under december. Tidigare satte jag bara igång teven när jag skulle se ett visst program, och stängde av direkt när det var slut. Nu har vi suttit i soffan och letat efter något att se på streamingkanalerna... Queen's gambit var väldigt bra och Bridgerton blev ett fint tidsfördriv på juldagen. Men nu är jag mätt på att slötitta på film och teve och skall gå tillbaka till att bara se det jag verkligen vill se, som sista säsongen av Orange is the new black och The crown som du tipsar om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att man gör rätt om man väljer med lite eftertanke. Finns så många filmer man glömt innan slutskylten paserat på skärmen! Men "The Crown" är fascinerande, lite historielektion i bra form dessutom!

   Radera