lördag, januari 16, 2021

Veckans mening – om andras olycka

Lyssnar just nu på romanen "Madonna i päls" (Kürk Mantolu Madonna) av den turkiske författaren Sabahattin Ali. Den finns som radioföljetong och jag nappade för det kändes som något ganska exotiskt! Författaren kom ihop sig med Atatürk och hamnade i fängelse. 1948 mördades han, oklart varför, bara 41 år gammal. Nu, mer än sjuttio år senare, har hans böcker återupptäckts och blivit storsäljare i Turkiet. Och eftersom jag på lördagar numera är på jakt efter Veckans mening, något jag nyss läst och som fått mig att stanna upp ett ögonblick extra, hamnade jag "rätt". Veckans mening är ett påfund från Skriv-Robert och detta hittade jag att bidra med (och tyvärr kanske att känna igen sig i?):

När en vän eller bekant råkar ut för en olycka är vår första reaktion lättnad över att ödet inte drabbat oss själva, och därför visar vi oss gärna medlidsamma och förstående mot de stackare som råkat illa ut i vårt ställe.

Copyright Klimakteriehäxan

19 kommentarer:

 1. toppen med radioföljetonger

  SvaraRadera
 2. Precis så är jag övertygad om att det är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror också att det tämligen mitt i prick.

   Radera
 3. Jag är den förste att erkänna att det faktiskt är så. Även om man får dåligt samvete av det ibland. En klok mening.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klarsynt. Och kanske kan den få oss att tänka ett litet extra varv?

   Radera
 4. Tack för lästipset! Låter som en bok för mig eller en följetong att lyssna på. Meningen är talande och i många sammanhang är det så.Men när det gällt mina döttrar, barnbarn och man så har det inte känts så här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul när det är lite annorlunda läsning.
   Nej, inom familjen tror jag ingen tänker så.

   Radera
 5. Kan ligga något i det, men bara om det är utanför familjen.
  Jag tyckte ju Radioföljetongen har varit rolig men nu har jag snöat in mig helt i Storytels ljudböcker eller e-böcker. Dock svårt att plocka en mening ur en ljudbok, känns det som...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kör både Nextory och Radioföljetong. Men visst, fick backa ett par gånger för att skriva av meningen korrekt!

   Radera
 6. Men åh, finns den som radioföljetong?! Då ska jag passa på. Blev nyfiken på den när månadens språk var turkiska.
  Fast den där meningen... Lättad kan man säkert känna sig över att det inte var man själv eller ens närmaste som drabbades, men nog kan man känna medlidande oavsett det.

  SvaraRadera
 7. Vet inte om jag håller med Ali där, inte i den ordningen i alla fall. Lättnaden kommer definitivt efter beklagandet/medlidandet. Och jag är inte ens säker på att jag skulle tänka så...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan nog hålla med dig om ordningen!

   Radera
 8. du som gillar Selma har väl sett Körkarlen i svtPlay:
  https://www.svtplay.se/video/1254989/korkarlen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja fast för rätt längesen!

   Radera
  2. 100 år gammal filmatisering, Selma skrev ofta som ett filmmanus, nytt på hennes tid.

   Radera
 9. Kände inte alls till författarnamnet, men så har jag nog rätt dålig koll på turkiska författare. Och nej, vad gäller meningen, det är inte min första reaktion. Varför skulle man tänka på sig själv när någon annan råkat illa ut? Det där fattar jag nog inte. Min första reaktion skulle bli: Vad kan jag göra för att hjälpa/stötta. Kanske har det att göra med vad man huvudsakligen har jobbat med i livet tänker jag... eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din reaktion är betydligt "bättre" än den han beskriver i boken ... Vad gäller turkiska författare så vet jag bara två, Kemal och Pamuk, och det tar en ju inte så långt!

   Radera