onsdag, januari 27, 2021

En tv-stjärna framför andra

TV:n har blivit en verkligt god vän. Människans relation till den där apparaten har blivit stärkt under rådande pandemi. Vi tittar helt enkelt otroligt mycket, ofta och länge. Kanske är det det som inspirerat Enligt O till veckans kulturfråga: Vilken programledare i tv är din favorit?

Oj! Det finns sannerligen ett gäng att välja på. Och faktum är att jag jobbat med förvånansvärt många av dem. Listade namnen en gång, slutade när jag kommit upp i etthundra jämnt, fast det blev fler. Naturligtvis har det varit kul samarbeten i varierande grad, men proffsen i den här yrkeskategorin är många!

Nu väljer jag att "glömma" mina svenska arbetskamrater och minns i stället en oförliknelig stjärna: britten Michael Parkinson som hade sin egen pratshow i inte mindre än 540 avsnitt, vilket torde vara svårslaget. Hans programserie slutade sändas 2007.

Parkinson lyckades nästan alltid få till otroligt underhållande intervjuer med sina noggrant utvalda gäster, skratten var många, skämten förmodligen planerade i minsta detalj men tittaren förleddes att tro att det var spontana infall. Så skickligt! Många har försökt efterlikna Parkinson. Hittills har ingen kommit upp i samma klass.

Copyright Klimakteriehäxan

18 kommentarer:

 1. 540 avsnitt och han blev inte trött på sig själv? Skämt åsido, verkligen imponerande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte om han blev trött på sig själv, men publiken tröttnade inte ... möjligen föll han för åldersstrecket, serien las ner när han var 72.

   Radera
 2. Parkinson har jag sett någon gång, men inte följt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg fram emot hans program, vecka efter vecka!

   Radera
 3. Kan bara hålla med dig till hundra procent! Vi följde hans talkshows slaviskt. Förstår helt och hållet att du väljer honom. Det finns nog ingen svensk/norsk talkshow som ens är i närheten av Parkinson. Stina Dabrowski kanske hade potential, men hon hade ju ett helt annat stuk. Gissar att du har arbetat med henne eller!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har jobbat med flera talkshower men inte med Stina! Nä, Parkinson kommer ingen ifatt.

   Radera
 4. Parkinson känner jag inte alls till, men han låter ju imponerande.

  SvaraRadera
 5. Spännande val! Har sett några av hans talkshower och tyckte verkligen om dem.
  Stina Dabrowski gillade jag och nu är Carina Bergfeldt en jag gärna tittar på. Men Sverige är ju ett litet land i sammanhanget...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dabrowski gjorde några riktigt fina intervjuer!

   Radera
  2. Varken Stina eller Carina gjorde/gör program som kan tävla med Parkinson. Britterna har enorma resurser de sätter in, och då blir resultatet nästan alltid lysande. Hur som helst kul att se hur Carina B utvecklas i det för henne ovana och nya formatet.

   Radera
 6. Håller med dig om att Parkinson var skicklig, däremot blev det ibland märkliga intervjuer med kvinnliga gäster där det inte funkade med humorn. Minns t.ex. den med Meg Ryan och även en ganska märklig med Emma Thompson. Sågs ganska nyss om en intervju med Bowie som var fantastisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo han har själv pratat om några möten där inget klaffade - det är förmodligen ofrånkomligt när man gör så himla många! Och han var ju bara människa ...

   Radera
  2. Han ÄR ju bara människa - han lever ju!!!

   Radera
 7. Parkinson var/är en storfavorit, men när det gäller svenska programledare är det väl kanske just nu Renée (som tydligen också vunnit pris)som nog är det enda svenska programmet just nu vi tittar på. Men vi följer Efterlyst som börjar nästa vecka, Aro är en stor favorit!
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Renée är bra, men det är också hennes äkta make David Hellenius tycker jag! Efterlyst har jag nog glömt bort lite.

   Radera
 8. Parkinson var ojämförbar! Missade honom aldrig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä man kan faktiskt sakna honom än i dag!

   Radera