torsdag, januari 14, 2021

En mysigare bov

 Biobranschen har redovisat besöksstatistiken för fjolåret. Antalet svenskar som valt att se en film på biograf krympte dramatiskt, från ungefär 16 miljoner till 5. Ett tapp på ELVA MILJONER! Inte undra på då att streamingtjänsterna går desto bättre, i pandemins tidevarv. För väldigt många, både nya och gamla, långfilmer går att se i tv:n där hemma, alla serier oräknade. Här kommer tips om en till!

Minns ni filmen "En oväntad vänskap"? En fransk feelgoodhistoria om en rullstolsburen man som behöver en assistent. Omar Sy spelar den unge mannen, lite kriminell och med senegalesisk bakgrund, som tar jobbet och förvandlar hela livet för den handikappade men stenrike mannen.

Tio år har gått sedan filmen hade premiär och succén blev enorm. Förmodligen är det den mest framgångsrika franska filmen någonsin. Att den bygger på en sann historia gjorde inte saken sämre. Den självbiografiska boken "En oväntad vänskap" (Tu as changé ma vie) kom ut efter filmen. Abdel Sellou skrev den sedan han "stått modell" för Omar Sys roll.

Bild från Netflix
Jag har inte stött på den store svarte mannen med det fantastiska leendet sedan jag såg filmen. Förrän nu. Det var ett kärt återseende! Nu har nämligen Omar Sy en ny succé på gång, i en alldeles färsk serie på Netflix. "Lupin" är en modern historia i Paris, med underrubriken "I skuggan av Arsène". Det är den klassiske gentlemannatjuven Arsène Lupin som är förebild. Denne skapades av Maurice Leblanc på tidigt 1900-tal och böckerna har lästs av miljoner, de blev också grund till en tv-serie på 70-talet.

Den gamla serien har jag inget minne av att ha sett, men den moderna är jag fast i! Fem avsnitt finns, fem till ska komma. Hittills har jag sett tre. Härligt med kombinationen av humor, klurighet, it-mystik och värme, kryddat med ganska oblodig kriminalitet! Allt mycket sinnrikt uttänkt. Den här ovanligt mysiga boven rör sig dessutom i fina parisiska miljöer. Första delen utspelar sig minsann i självaste Louvren, till och med Mona Lisa skymtar förbi!

Tänk om man rent av skulle ta och leta upp någon av böckerna om den "ursprunglige" Arsène Lupin? Det finns många, och man verkar också kunna hitta dem som e-böcker.

Och om du blev sugen på den gamla filmen så finns "En oväntad vänskap" här, på Netflix. En klar humörhöjare, ja jag vågar nästa säga ett lyckopiller!

Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer: