tisdag, januari 19, 2021

Triss i ess med S

Böcker med titlar som börjar på S ska man finna i denna veckas tisdagstrio, så har Ugglan bestämt.

Det visar sig att det finns otrolig många boktitlar som börjar på just den bokstaven! Både klassiker (Skattkammarön, Svindlande höjder) och nyskrivet. Jag bestämmer mig för att hålla mig till moderna svenska böcker i alla fall. Det blir en triss i ess, med S!

"Slumpvandring" är nog den av Majgull Axelssons romaner som jag gillat allra bäst. Utspelar sig i Roslagen. Starka kvinnoöden, i tre generationer.

Karin Alvtegen, nu sorgligen alltför sjuk för att orka skriva nytt, valde S som temabokstav i sina titlar. Jag tycker de är bra spänningsromaner allihop: "Svek", "Skuld", "Saknad", "Skugga" och "Skam".

"Sju dagar kvar att leva" är titeln på en utmärkt reportagebok om dödsstraffet i USA. Carina Bergfeldt skrev den innan hon började sin tv-karriär. Så om du tittar på henne som pratshow-värd på fredagarna kan du kanske tycka det är kul att stifta bekantskap med hennes seriösare sida i tryck. Man läser den som en roman, faktiskt. 

Copyright Klimakteriehäxan

27 kommentarer:

 1. Jag har läst alla Karin Alvtegens S-böcker och det är verkligen synd att hon inte orkar skriva längre.

  SvaraRadera
 2. Majgull Axelsson har jag läst, osäker på denna S-bok

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker alltså att det här är hennes bästa. Då räknar jag inte "Rosario är död" som jag anser att ALLA ska läsa, men det är förvisso ingen roman.

   Radera
 3. Sju dagar kvar att leva har jag läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyckte du som jag, att den var riktigt bra?

   Radera
 4. Karin Alvtegens romaner vill jag läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många utspelar sig i min stockholmska hemtrakt, Södermalm! Bra böcker.

   Radera
 5. Tack för att du påminner om slumpvandring. Jag måste kolla om jag har den i min läslista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den allra allra första textbiten i den boken är som ett dyrbart smycke. Så vackert formulerad!

   Radera
 6. Slumpvandring tyckte jag mycket om. har läst några av Alvtegens böcker. tyckte om dem också. väldigt synd om henne som är så sjuk. Bergfeldt tar jag kanske tag i även om det är hemskt att läsa om dödsstraffet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boken om dödsstraffet är så bra därför att den belyser saken ur många olika perspektiv: de dömda, deras anhöriga, deras offer och deras anhöriga, poliser, fångvaktare, jurister, journalister och dessutom kvinnorna som förälskar sig i folk som sitter på Death Row.

   Radera
 7. Har någon av Alvtegens böcker bland mina olästa. har läst någon bok av Majgull Axelsson, men inte den där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Fjärilseffekten" av Karin A är ingen spänningsroman men så börjar den inte på S heller ... men den är bra. Blev den sista hon orkade slutföra på egen hand. Finns mycket bra av Majgull A.

   Radera
 8. Alvtegens böcker var ju helt perfekta i trion - de kom jag inte att tänka på. Jag har inte läst Slumpvandring, så den blir jag nyfiken på. Har gillat mycket annat av Axelsson.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Majgull A har skrivit flera höjdare, absolut. "Jag heter inte Mirjam" t ex. Jag har faktiskt läst alla hennes böcker!

   Radera
 9. Majgull Axelsson är en av mina favoritförfattare. Carina Bergfeldts bok gjorde enormt stort intryck på mig. Och ja, jag har ju faktiskt läst Alvtegen också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser man, vi är på samma bana du och jag!

   Radera
 10. Den sistnämnda är jag sugen på.

  SvaraRadera
 11. Alvtegen har jag läst. Tack för tips om de andra.

  SvaraRadera
 12. Jag tycker mycket om Majgull Axelsson, men just den har jag inte läst. Än. Jag tror att det är 'Saknad' som står här i hyllan, men än har jag inte läst Alvtegen. Den sista har jag faktiskt läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk om du spart det bästa till sist? Men du behöver förstås inte tycka precis som jag. Visst är det sorgligt att Alvtegen inte kan skriva mer.

   Radera
 13. Triss i S vad gäller böcker är trevligt. Har läst dem alla med stor behållning. Väldigt sorgligt att Karin Alvtegen nu inte orkar skriva mer men böckerna finns kvar. Mycket läsvärda-
  Majgull Axelsson kan vara ojämn tycker jag men Slumpvandring gillade jag också.("Rosario är död" är verkligen en bok som berör. Börjar dock inte på S.)
  Carina Bergfeldts bok är riktigt bra.

  SvaraRadera
 14. Axelssons och Bergfeldts böcker blir jag nyfiken på. Tack för tips!

  SvaraRadera