torsdag, juli 14, 2022

En kvinna med makt

När det är sommar och semestertider byter Helgfrågan från Mia i bokhörnan skepnad. I stället för att ställa en fråga för oss andra att besvara uppmanar hon oss att tipsa om böcker, resmål, tv-program och recept, det får gärna ha en anknytning till böcker.

Det är valår i år, många slåss om makten i Sverige. Vi ser allt fler kvinnor som gör anspråk på plats i debatten, på positioner viktiga för samhället. Magdalena Andersson (S) ligger bra till i opinionen, med tre andra damer som konkurrerande partiledare (KD, C och MP). Vem tar hem spelet? Hur mäter man makt? Här finns inget exakt mått att ta till. 

Men en sak kan man slå fast: de kvinnor som tar sig till toppen i politiken i USA, de gör skillnad. Och jag finner att jag gärna tar in deras historier, i olika former. Nu senast har jag sett en dokumentär på SVT Play om Nancy Pelosi, demokrat och sedan länge representanthusets talman, en mycket tung roll. N
aturligtvis finns det ett antal böcker om henne. 

Hon var en nagel i ögat på Donald Trump när han var president, och det var hennes kontor våldsverkarna invaderade när de slog till mot Capitol Hill 2021, en otäck historia vi ännu inte sett slutet på.

I "Nancy Pelosis makt" (Pelosi's Power) får man hennes stundtals häpnadsväckande historia. Bara en sådan sak som att hon börjar vuxenlivet med att gifta sig och i rask takt föda fem barn, innan hon startar sin politiska karriär! Den sena debuten var inget problem.

Det visar sig att Pelosi nog hade politiken i blodet från första stund. Att se henne dunka med klubban i bordet när någon bryter mot reglerna  ja, redan det är spännande! Att se henne demonstrativt inte klappa händer utan i stället riva Trumps tal till kongressen i småbitar, framför tv-kamerorna men bakom hans rygg, säger också en hel del.

Och medan Madeleine Albright (f d utrikesminister) visade en kvinnlig sida genom att alltid bära brosch har Pelosi satsat på halsband, ofta av rejält tilltagna kulor som matchar den snygga dräkten. Sina stilettklackade pumps är hon redo att använda som vapen mot den som fysiskt hotar henne!

Man kan naturligtvis ha olika åsikter om den politik Pelosi stått och står för, men det är nog ändå omöjligt att inte bli imponerad. Så att ha henne som sällskap i tv-hörnan en sommarkväll är mitt förslag! Ett lysande exempel på att kvinnor kan!

Copyright Klimakterihäxan

15 kommentarer:

 1. nån bok har hon väl skrivit, någon roligare sysselsättning hopps jag hittar på varma ljusa sommarkvällar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bara hittat böcker OM henne, inte AV (därför skrev jag som jag skrev)

   Radera
 2. (en våldtagen 10-åring får nu resa lånt för att få abort, hela USA rullar bakåt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den historien går inte att ta in ö h t.

   Radera
 3. den dokumentären ska jag faktiskt se. fem barn först! imponerande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon förefaller kunna klara allt!

   Radera
 4. Speciellt Madeleine Albright minns jag ju. Hon gjorde skillnad om man kan säga så.
  Pelosi - en tuffing, trots högt ålder.

  Det är nåt som förvånar mig alltid med amerikaner (även andra länder ibland) att personer kan ha de högsta befattningarna trots eller på grund av sin höga ålder. Biden är ett annat exempel för att inte tala om katastrofen DT...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt annan syn på ålder over there, absolut. Albright, Pelosi och Ruth Bader Ginsburg är en trio amerikanska drottningar!

   Radera
 5. Verkligen en tuff kvinna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja ofattbart! Mycket hjärna bakom det pannbenet.

   Radera
 6. Jag är inte så insatt i politik tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det behöver man inte vara för att se den här dokumentären, den talar för sig själv och kräver inga förkunskaper!

   Radera
 7. Ja, Nancy Pelosi verkar tuff! :)

  SvaraRadera