onsdag, juli 20, 2022

Instagramkonst

Nog för att jag också har ett Instagramkonto, men jag lägger så gott som aldrig ut något där. Har inte upptäckt behovet. Andra är desto flitigare. Jag följer en gift man i 40-årsåldern, kan inte låta bli för att han är helt galen i selfies och jag fnissar lika glatt varje gång. Minst en om dagen blir det, med samma min, snarlik den som unga tonårsflickor anlägger när de ska försöka sexiga ut ... Undrar så vad hans äkta hälft tycker, egentligen?

En annan person jag känner och följer lägger oavbrutet ut bilder på tre olika teman: sina barn (kommer de att gilla det i längden?), sina loppisfynd och sin konst. Han är en samlare utan tvekan, en som gillar att ha "rätt" saker på sina väggar. Ofta fina grejer tycker jag också.

Nu finns det t o m en internationell undersökning som kartlagt vilka konstverk som folk oftast tar bild på och publicerar på Instagram. Allra vanligast är da Vincis "Mona Lisa", följd av "Kyssen" av Gustav Klimt och med Pablo Picassos "Guernica" på bronsplats. Fyra kommer en jag verkligen gillar, van Goghs "Stjärnenatt".

Men de verk jag har på mina egna väggar, de platsar inte i statistiken. Har inte en endast liten hashtag på Instagram. Det går jättebra ändå!

"Stjärnenatt" målade Vincent van Gogh 1889. Du har väl inte missat att Don McLeans fina "Vincent" som förvisso handlar om van Gogh också börjar med orden "Starry, starry night - paint your palette blue and grey ..."

Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

 1. Slog det dig aldrig att länka till de två Instagram-kontona;-) Nej, skulle inte tro det;-)

  Mona Lisa var jag rätt besviken på. Efter att ha sett hur många foton/bilder som helst (innan Instagram ens var påtänkt) så trodde jag att det skulle vara en stor tavla, men den var ju pytteliten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej kan verkligen inte tänka mig att länka till dem ...
   Jag hade exakt samma upplevelse som du när jag stod öga mot öga med Mona Lisa för första gången. Superbesviken!

   Radera
 2. Visst går det bra ändå. Absolut. Apropå "Stjärnenatt" skulle jag tipsa om att besöka den, i mitt tycke, spännande utställninge, "Van Gogh laive" i Uppsala- https://dittemitti.se/van-gogh-alive-en-konstupplevelse-i-uppsala/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg den i Norge för ett par år sedan. Jättehäftigt!
   https://klimakteriehaxan.blogspot.com/2019/08/en-traff-med-vincent.html

   Radera
 3. Anonym8:07 fm

  Gillar Instagram. Blir inlägg flera gånger i veckan. Mest natur, lite barnbarn. Kanske är det ett sätt att få bekräftelse... att säga jag finns.
  Kanske någon t.o.m kommenterar...ett sätt att "se varann" det också.
  Nä, konst kan jag inte skryta med på Instagram. Har aldrig ens funderat. Fast nog hade jag tagit en bild på Mona-lisa och lagt ut....fast jag tror inte det skulle vara tillåtet....om Instagram funnits, då jag stod inför den lilla, välbevarade, målningen.
  Ha en fin dag! Anna-Lena/femfemman/annalena7510

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är i gott sällskap, väldigt många använder Insta! Kanske borde jag tänka om - men hittills har jag tyckt att bloggen räckt långt, i kombinatiom med Facebook. På FB är jag inte heller särsilt flitig, men bloggen uppdaterar jag i princip varje dag - kan bli lite förvånad själv när jag tänker på saken....

   Radera