lördag, juli 16, 2022

Tillbaka hos Granthams

Ännu en långfilm om och med familjen Grantham som huserar på Downton Abbey har nyss haft premiär. Och, hör och häpna, jag har sett den. Har naturligtvis älskat tv-serien säsong efter säsong, skapat "relationer" till både det vackra folket och tjänsteandarna en trappa ner, så nog är det som att vara tillbaka och träffa gamla vänner.

Och som det så ofta är i den värld som kallas kulturens tycker expertisen väldigt olika. Det gäller definitivt denna gång. Svenska Dagbladet sågar, TV4:s Nyhetsmorgon ger den fyra solar, GöteborgsPosten radar upp fyra fyrtorn av fem möjliga, Sveriges Televisions recensent tycker nästan ingenting alls, mer än att "allt är som vanligt". Dagens Nyheter skräder inte orden: filmen är "svulstig, seg och sentimental".

Så bra då att man kan alldeles själv kan få bestämma vad man tycker! Jo, visst är den sentimental och nog är den onödigt lång. Men man får faktiskt skratta ibland, och att se Mrs Patmore i galautstyrsel är rätt så överraskande. Lite kul också att man ger en bild av hur stumfilmseran gick över till film med ljud, och att Edith tar bilder med den revolutionerande spegelreflexkameran, tydliga tidsmarkörer.

Sedan är det ju det där med Maggie Smith, som har vad jag betraktar som en drömroll! Hon är i gott sällskap med flera skådespelare som är 50+. Damerna (framför allt) i den äldre generationen levererar! Kvinnornas kläder är som alltid en ögonfröjd för oss som är intresserade av mode, både förr och nu. Och visst vill man att det, äntligen, ska gå riktigt bra för Tom Branson? 

Betyder då detta att jag tycker att du ska rusa till närmsta biograf, lösa biljett och krypa in i mörkret (utan medhavt eget godis, väl att märka ...) Nej, inte nödvändigtvis. Om du kan vänta några månader skulle jag tro att "Downton Abbey: En ny era" kan ses alldeles gratis hemma i tv-soffan, kanske till jul. Tror att du klarar dig till dess. Fler filmer om det här gänget ska det för övrigt inte bli, men det blir säkert många repriser!

Penelope Wilton och Maggie Smith i filmen.
Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

 1. Alla utom jag verkar ha sett serien... Som vanligt alltså. Men skådespelaren som spelar Maggie Smith hade en huvudroll i Harry Potter filmerna också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maggie Smith ÄR Maggie Smith! Hon spelar ätten Granthams urmoder. Och jag har sett henne i HP också. Hon är alltid grandios. Serien Downton Abbey är suverän den också.

   Radera
  2. PS jag blir nästan liten avundsjuk på dig som inte sett den ... men ok, det är ingen deckare. Du borde testa ändå!

   Radera
 2. (tror att du har flera kommentarer som du måste godkänna, du får kolla)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va? Låter superkonstigt. Har inte aktiverat granskningsgrejen.

   Radera
  2. Ser att du skrivit kommentar som inte syns. Fattar inte varför?

   Radera
  3. då ska du godkänna och publicera

   Radera
  4. Den ser ut som alla andra, publicerade, kommentarer inklusive dina. Har ingen "godkänna"- funktion.

   Radera