tisdag, november 22, 2022

Läsning med doft av Medelhavet

En boktrio som tar sin läsare runt Medelhavet (böcker eller författare från länder med medelhavskust) ska denna tisdag bjuda på, så har Ugglan bestämt. Jag bestämmer mig för tre titlar som alla skrivits av svenska författare och som jag haft stort utbyte av! Häng med mig till Italien, Frankrike och Spanien och känn den salta doften av havet leta sig ut mellan boksidorna!  

För några år sedan tillbringade jag en kortare tid på Capri, omgiven av Medelhavet. Då var det direkt nödvändigt att läsa "Boken om San Michele" av Axel Munthe, den svenske läkaren som arbetade både i Rom och Neapel men framför allt på Capri, där han byggde det palatsliknande hus där han bland annat ofta tog emot Sveriges drottning. Boken kom ut 1929 och då på originalspråket engelska. Munthe gjorde senare själv den svenska översättningen. Här berättar han sin historia och den är väldigt läsvärd, även om man numera anser sig veta att han ockå låtit fantasin ta plats. Så har detta också blivit en av de mest spridda och lästa svenska böckerna genom alla tider!

"I najadernas gränd"
nu 
 här är det Evert Taube som är vår "reseledare". Hans kvaliteter som författare tenderar ofta att glömmas bort, men han skriver fantastiskt bra! Här är det kortare historier i en och samma volym. Titelns gata är fiktiv men ligger definitivt i en kuststad Frankrike. En del av berättelserna utspelar sig dock i andra delar av världen. Här finns novellen "Don Salustiano" som jag verkligen älskar. Handlar om en argentinsk gaucho på Pampas, och det är en suverän text även för högläsning!  Boken kom ut 1954.

Lina Wolff fick sitt genombrott med "De polyglotta älskarna" och den har jag skamligt nog inte läst fast den står i hyllan sedan länge. Men "Köttets tid" har jag läst för att inte säga slukat (tur att man inte är vegetarian ...)! Svensk kvinna, journalist, flyr tristessen hemmavid, söker inspiration och reser till Spanien, där det så att säga blir åka av! Bitvis rena deckaren, fenomenala vändningar i historien och dessutom ett jättebra slut ... Nu är jag naturligtvis sugen på hennes nya, "Djävulsgreppet".

Copyright Klimakteriehäxan

24 kommentarer:

  1. Köttets tid gillade jag också, och är sugen på Djävulsgreppet. Boken om San Michele är en sån där bok som jag tänker att jag absolut vill läsa nån dag, men än så länge har det inte blivit av.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Munthes bok må vara gammal, men den håller skulle jag vilja hävda!

      Radera
  2. Känner igen samtliga namn i alla fall 🙂

    SvaraRadera
  3. I najadernas gränd vill jag läsa!

    SvaraRadera
  4. har Munthes bok och sett fin dokumentär i svtPlay, Taube var berest man, gillade inte De polyglotta älskare, för elakt i min smak

    SvaraRadera
    Svar
    1. Munthes bok är mycket bra. Wolffs har jag alltså inte läst.

      Radera
  5. (Aase Berg har också skrivit en ny ”köttig” bok, verkar vara trendigt)

    SvaraRadera
  6. Djävulsgreppet är den enda jag har läst, men den är också jäkligt bra.

    SvaraRadera
  7. har läst Munthes bok om Capri. har också varit där. läste också en del annat om Capri av bara farten. har just slukat Djävulsgreppet av Lina Wolff och ska omedelbart ta tag i Köttets tid. jag gillade De polyglotta älskarna också, men den nya romanen är snäppet bättre

    SvaraRadera
    Svar
    1. Wolff är uppenbarligen en sann talang!

      Radera
  8. Har varken läst böckerna eller känner igen författarna. Mari Jungstedt satsar sedan 2018 på Gran Canaria för sina deckare. Har inte läst den serien heller, inte än i alla fall. Å ja, jag vet att Gran Canaria inte ligger i Medelhavet utan i Atlanten;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trodde Mari J övergett Kanarieöarna nu? Flera år sen jag läste henne, har ingen koll inser jag.

      Radera
  9. Det polyglotta älskarna har jag lässt. Men inte någon från din trio. Tack för tipsen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då har du lite sysselsättning framöver ... om du hugger tag i alla tre alltså! Munthe är en tjockis!

      Radera
  10. Intressant! Och fina förslag. Capri har jag besökt några gånger och bodde då i Axel Munthes villa San Michele. Min pappa var god vän med Axel Munthes son, Malcolm Munthe. De träffades under andra världskriget och följdes åt. Det finns en bok, skriven av Anders Johansson;Mysteriet Malcolm Munthe . Inte direkt en händels runt Medelhavet men bra ändå .
    Skulle gärna läsa boken skriven av Evert Taube.
    Lina Wolffs bok verkar vara något för mig. Hade inte hört om den.
    Kom här att tänka på "Alexandriakvartetten" skriven av Lawrence Durell. Vet att jag läste dessa i början av 1970-talet när jag då jobbade i Tunisien.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror aldrig jag hört talas om att det fanns en son, kul! Jag bodde också "hos Munthe", som "stipendiat" men det var långt ifrån gratis. Fast speciellt.

      Radera
  11. Inte läst någon av dina. Tack för tips!

    SvaraRadera
  12. Bara olästa för mig. Tack för tipsen!

    SvaraRadera