tisdag, december 06, 2022

Tre vinnare att gilla

Kan man tävla i litteratur? Tja, den frågan måste antagligen besvaras med ett ja. För nog är det väl ett ögonblick av segerglädje för att inte säga triumf när en författare får veta att det hen skrivit har bedömts som bra, ja rent av lysande, och därmed gör upphovspersonen till en Litteraturpristagare?!

Där har ni nyckelordet till denna veckas tisdagstrio, som Ugglan energiskt håller igång. Och nog finns det fina priser att ta hem. Nobel, självklart, med jättelång tradition ända sedan 1901. Eller lika svenska Alma (till Astrid Lindgrens minne), som vid det här laget hunnit delas ut tjugo gånger. 

Men de två priserna väljer jag bort och satsar i stället på Booker-priset, som sällan gjort mig besviken. Det är ett brittiskt pris som årligen tilldelas den författare som under året kommit med den enligt juryn bästa romanen på engelska som originalspråkInte mindre än 53 pristagare finns med Bookers kvalitetsstämpel. Jag har läst åtskilliga, eftersom jag tror på den här juryns omdöme. Har dessutom hittat till författare jag förmodligen aldrig annars skulle ha ramlat över.

Flera av namnen har också så småningom blivit Nobel-pristagare. Några borde ha blivit det men väntar än. Till den kategorin hör kanadensiska Margaret Atwood, mycket produktiv och kanonbra. Jag ska snart se senaste tv-omgången av den mästerliga "Tjänarinnans berättelse" (The Handmaid´s Tale), suger på den karamellen som kanske blir julgodis. Tror att ett tiotal av hennes böcker står i min hylla, alla bra!

Aravind Adiga kommer från Indien och honom hade jag garanterat aldrig hittat utan Bookers pekpinne. "Den vita tigern" (The White Tiger) är spännande, inte minst eftersom den utspelar sig i för mig väldigt exotisk miljö  jag har ju aldrig varit i Indien och ska heller aldrig åka dit. Men läser om landet, det gör jag gärna! 

Häftigt omslag eller hur?!
Min tredje pristagare blir Michael Oondatje, född på Sri Lanka men invandrad till Kanada. Han fick priset för trettio år sedan för välkända "Den engelske patienten" (The English Patient) men jag slår gärna ett slag för "Lyktsken" (Warlight) som kom 2019. Vilken bra roman! Vilket oväntat slut! Men så synd att den tog slut ...

En annan lankesisk författare blev Bookers första val i år 2022, i vad jag utgår från är stenhård konkurrens. Shehan Karunatilaka heter den för mig helt okände upphovsmannen, hans prisade bok "The Seven Moons of Maali Almeida" som såvitt jag förstår ännu inte finns på svenska. Förmodligen läsvärd, den med!

Copyright Klimakteriehäxan

29 kommentarer:

  1. Margaret Atwood är den enda författaren jag läst i din kvartett.

    SvaraRadera
  2. Visst kan man tävla i det, absolut, fast själv läser jag bara böcker inom en specifik genre, men jag har funderingar på att köpa nån bok med den där författaren som var med i melodifestivalen för några år sedan, minns dock inte vad han heter i skrivande stund, detta blir nog svårt. ;) Hahaha.

    Ha en fin dag nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Björn Ranelid. Är själv övertygad om att han skriver bäst i hela världen ... jag förhåller mig skeptisk!

      Radera
  3. Tack för tipsen. Har endast läst Atwood.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Både Adiga och Oondatje är riktigt bra!

      Radera
  4. kommer inte att hänga framför tv:n med dystopin The Handmaid´s Tale, läst, ingen julgodis precis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker det ska bli jättespännande att se hur fortsättningen på storyn ser ut!

      Radera
  5. Ja, Margaret Atwood är genial! En av mina husgudar.

    SvaraRadera
  6. Spännande boktips här. Den vita tigern blir jag nyfiken på. Warlight har jag läst och jag håller med om att det är en bra bok.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte så ofta man läser indiska romaner eller hur?

      Radera
  7. Håller med dig om att Margaret Atwood borde få Nobelpriset!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tjatar och tjatar ... men inte hjälper det!!!

      Radera
  8. Atwood borde haft Nobelpriset i litteratur för länge sedan. så mångsidig och kvalitativt högtstående som hon är. Ondaatje lyssnade jag på för länge sedan när han var på bokmässan. helt fascinerande. särskilt förtjust är jag i hans självbiografiska Running in the Family

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ropen de skalla: Nobel till Atwood!!!
      Oondtjes självbiografi - Den måste jag leta upp!!! Tack för tipset!

      Radera
  9. Atwood och Adiga har jag läst. The Seven Moons of Maali Almeida har jag lånat hem från biblioteket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ska också ta mig an årets vinnare. Vet dock inte när ...

      Radera
  10. Margaret Atwood är en fantastisk författare!

    SvaraRadera
  11. Vet inte hur ofta jag sagt det, men du läser inte bara en massa olika genren, du läser böcker från författare från hela världen. Där ligger jag långt efter. Än en gång är författarna du nämner helt okända för mig.

    SvaraRadera
  12. Tack för flera bra tips. Margret Atwood har jag läst en del och har även lite oläst i hyllan.Av Aravind Adega har jag läst "Den vita tigern" , riktigt bra.
    "Den engelske patienten" läste jag och såg även som film men ska gärna ta mig an Oondatje.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oondatje har skrivit en hel del, borde botanisera lite i det buskaget tänker jag.

      Radera
  13. Atwood är en favorit som jag började läsa redan som ung. Hon är så produktiv så det är inte sant! Nu var det ett tag sedan jag läste henne, måste kolla vad som är nytt.Oondjates Engelska patienten tog jag mig inte igenom...Läser mer och mer böcker från jordens alla hörn, beror förstås på att de blir översatta och att de når även våra bokhandlar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag fastnade också tidigt för Atwood och fortsätter att vara fast! Visst är det spännande med alla "nya" författare från miljöer långt från vår egen.

      Radera
  14. Jag brukar också gilla Booker-priset, fast jag har inte läst så många av de senaste. Dina tre har jag läst i alla fall, och jag tänker ju absolut att jag ska läsa årets vinnare också (får se när det blir av bara...).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag blev också riktigt nyfiken på den.

      Radera
  15. Margaret Atwood är den enda av dina som jag har läst, men hennes författarskap tycker jag bra mycket om.

    SvaraRadera