fredag, december 30, 2022

Idoler att sakna

Idag har alla fotbollsvänner sorg. I Brasilien är det till och med tre dagars landssorg. Pelé är död. En hjälte är borta. Han avled i cancer på sjukhus 82 år gammal. Edson Arantes do Nascimento, som han hette innan han blev fyrbokstavig, var bara 17 när han i Stockholm säkrade det historiska VM-guldet för sitt hemland, i vilket han t o m blev idrottsminister så småningom! En otrolig framgångshistoria och en sann legendar i "det gröna fältets schack", dessutom allmänt omvittnad som en väldigt snäll människa. 

Samma dag, alltså i går, gick en annan internationell storhet ur tiden. Men färre uttalar saknaden efter den brittiska modeikonen Vivienne Westwood, som kallats "punkdrottningen". Hon var hur som helst en av dem som fick världen att inse, att mode kan vara konst. Aktiv in i det sista, hon var 81 vid sin död.

Westwoods kreationer fanns att njuta av på Millesgården så sent som i fjol. Jag var där och fröjdades åt hennes djärva modeller som jag också tidigare avnjutit bl a på tjusiga London-varuhuset Harvey Nichols där det fanns en speciell Westwood-avdelning  ibland visste man faktiskt inte vad som var tänkt att vara upp eller ner, vad som var en ärm eller ett ben ...  Men roligt var det, ibland dessutom snyggt. Titta och döm själv! Här och här hänger du med mig på utställningen!

Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

 1. Läste om Pelé och hans insomnande var ju väntat. Sörjs av många.
  Missade tyvärr Westwoods utställning på Millesgården men det blev nu ett besök med dig här i länken. Stort tack.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pelé kommer inte att bli bortglömd. Westwood går i a f till konst/design/modehistorien, den saken är klar.

   Radera
 2. 82 år blev han Pelé. Är han världens bästa fotbollsspelare? Var han bättre än Messi? Många säger att han var det. Personligen tycker jag inte att man kan jämföra en fotbollsspelare från 1950-1970-talet med dagens "stjärnor". Helt andra förutsättningar.
  Du har nog rätt, jag borde ha skrivit några rader om honom. Men det passade liksom inte in i "Fem en fredag". Å jag brukar ju bara göra ett inlägg/dag. Men det kanske kommer - ett Pelé-inlägg alltså.

  PS. Westwood däremot har jag aldrig hört talas om. Ooooops... DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättesvårt att jämföra, håller verkligen med dig. Så mycket har hänt!
   Westwood låter sig inte heller jämföras med andra så lätt ... hon var sin egen, till 100 procent! Superkändis i England. Och kul "bekantskap" som du då missat!

   Radera