onsdag, december 28, 2022

Biopremiär!

Det blev biopremiär i dag! Nej, inte en premiär av den där urringade aftonklänningstypen. Inte en paljett inom synhåll. Publiken var till stor del klädd i overall, luvor och vantar. Men högtidligt var det ändå!

Premiärlejonet framför andra var, i mina ögon, barnbarnet som nyss fyllt tre och aldrig tidigare varit inne på en biograf. Han var i gott sällskap: pappa, faster och farmor bänkade sig också för att se tre avsnitt med Alfons Åberg: "God natt, Alfons Åberg", "Alfons och hemlige Mållgan" och "Vem spökar, Alfons Åberg?".

När barnbarnets far och faster var små var de storkonsumenter av Alfons i både bok- och tv-version. På den tiden lästes texten av Björn Gustafsson och Georg Riedel hade skrivit musiken. Historierna var då som nu "påhittade, skrivna och ritade av Gunilla Bergström" som det står i eftertexterna till den moderna upplagan.

Nu är det Jonas Karlsson som står för berättarrösten och musiken har gjorts av Adam Nordén. Det har hänt en del med det vi känner igen från boksidorna: snygga animationer, snygg redigering, jättebra alltihop. För grundidé, regi och klipp står Tomas Alfredson, och filmerna började visas så sent som i augusti i år, samma år som Alfons Åberg fyllde femtio!

För oss blev det en väldigt lyckad premiär, den saken är klar. Fast några popcorn ville inte barnet ha ... däremot följde han intensivt med i berättelserma, fast när det handlade om spöken var det ganska läskigt, så då fick pappa hålla handen och barnet kikade försiktigt mellan fingrarna ... 

Det var länge sedan jag tyckte det var så roligt att gå på bio! Kanske blir han cineast när han blir stor? Eller varför inte filmrecensent?

"Stick ditt fula spöke för du finns ju inte!"
Bara att sjunka ner i fåtöljen (med extra sittdyna för barn) och suga i sig historien ...

Copyright Klimakteriehäxan

16 kommentarer:

  1. Underbart! Ser fram emot att gå på bio med Samuel när han blir stor nog!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag hoppas att vi kan gå snart igen! Och på barnteater! (det har han varit på men inte med mig)

      Radera
  2. Hahaha! Det ska böjas i tid, helt klart. Han är så bedårande söt ditt barnbarn. Å så tog du världens bästa bilder också. Riktiga höjdare. Bra gjort!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så rolig upplevelse faktiskt! Ibland är det intressantare att se på publiken än på själva evenemanget!

      Radera
  3. Högtidligt för dig och för oss som får vara med bakom din kamera. Så rar han är, förstår att du är som smör på heta stenar. Så spännande för en liten kille men så skönt att få ha pappa, faster och farmor med sig när man är ett litet premiärlejon.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han är ljuvlig, hela ungen ... efteråt käkade vi sushi. Han älskar lax!

      Radera
  4. kul, barnbarnen har varit förtjusta i Alfons och besökt Alfons Åbergs Kulturhus i Göteborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror alla barn gillar Alfons!!!! Vi vuxna också!

      Radera
    2. bra barnböcker gillas även av vuxna

      Radera
  5. Anonym11:56 em

    Vad som helst blir roligt när barnbarn är med! Jag har suttit på många matcher med pingis …(du hade nog förstått mer än jag). Vår minsting hade en annan favorit på 80-talet: Voffsen Kloffsen, en tecknad (flera?) bok med en stor lurvig hund. Jag måste ha läst den miljoner gånger. Fortfarande har han en gosehund, vid namn Voffsen Kloffsen, här hemma i sin säng - den ligger alltid bredvid honom när han kommer hit.
    Jag har nog redan berättat varför jag så sällan skriver om böcker som jag läser?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror du har helt rätt!
      Minns inte om jag vet varför du inte skriver så mycket om böcker, du skriver ju egna det kan naturligtvis räcka! (jag vill inte heller kallas recensent, ber aldrig om rec ex heller)

      Radera
  6. Anonym11:56 em

    Anonyma Bloggblad. Glömmer att jag blir anonym från iPaden. Minnet blir alltmer teflonartat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åhå beror det på vilken maskin du använder!?

      Radera
  7. Vilken fin upplevelse. Något som du kan ta med dig. Och Alfons består. Härligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snacka om minnesvärd filmuppevelse ...

      Radera