fredag, december 02, 2022

Inför jul

Misslyckat foto av min jättefina amaryllis. Blommorna är nämligen så mörkt röda
att de är nästan svarta, men eftersom dagen är så grå och dyster blev jag
tvungen att plåta med blixt ....
Nedräkningen har börjat. De första luckorna i adventskalendern är öppnade. Doften av kryddskorpor, pepparkakor och saffransbullar sipprar ut från varje bageri och konditori. Vi värmer glögg för att glömma att det regnar på de svarta snöhögarna som gatukontorets röjare inte hunnit med eller kanske inte rått på. Klappjakt pågår. Det är väl sådant Elisa Matilda har i åtanke när hon presenterar sina fem fredagsfrågor

 1. Hur förbereder du för julen inför första advent? Stjärnorna kommer upp från källaren och hängs i fönstren.
 2. Finns det något du alltid måste göra inför jul? Jag har en hel del pynt jag týcker om och väldigt fina jultextilier. Dem vill jag återse år efter år. 
 3. Vad har du kvar att göra inför julen? Allt som har med maten att göra. Vill köpa fler julklappar. Och så småningom kommer jag hem med röda julstjärnor (blommor alltså).
 4. Ordnar du hembakat eller färdigköpt julbak/godis? Pepparkakorna är numera köpta. Brukar baka någon mjuk kaka, och så gör jag müsligodis om samvetet tillåter. Dottern brukar koka knäck.
 5. När kommer granen in i värmen? Den 23.
Copyright Klimakteriehäxan

18 kommentarer:

 1. julstjärna ⭐️ lyser i köksfönstret, maken har bytt köksgardiner, kanske påfågeln 🦚 får komma ner från bokhyllan, maken och jag såg svt:s Julkalender 👑

  SvaraRadera
 2. komma ihåg köpa mistel 💕

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har jag faktiskt aldrig haft. Lyckats få en och annan puss ändå.

   Radera
 3. i år blev det vita julstjärnor. amaryllisen har inte kommit in ännu. julgodiset gör jag inte längre. barnbarnen får möblera julkrubban

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar köpa en vit julstjärna till Lucia och sen röda till jul. Amaryllisen var en present, jag hoppar annars över lökstadiet och köper dem som snittblommor ...

   Radera
 4. Pyntar betydligt mindre nu för tiden, men vissa saker måste jag absolut ta fram annars blir det ingen jul! Ha det bra!

  SvaraRadera
 5. Varje år tänker jag att jag ska dra ner på julpyntandet, men när väl jullådan är hämtad i förrådet åker det ena upp efter det andra. Det blir ju så juligt och fint.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är roligare att plocka upp än att packa ner ...

   Radera
 6. Instämmer, det är bra mycket roligare att plocka fram julpyntet än att ta bort det efter julhelgen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det trots att man måste ta fram strykjärnet när (en del av) grejerna ska fram ...

   Radera
 7. Det lät bekant att julgranen kläs dagen innan aftonen. Så var det i barndomshemmet med en doftande riktig gran. Nu har dottern tagit över julstöket, är så glad för det. Det roligaste blir nog barnaglädjen i jul.

  SvaraRadera
 8. Du är betydligt "juligare" än jag. Var på vippen att köpa en Amaryllis igår, men det fanns så många sorter - stora, små, breda, smala etc. etc. Att jag blev totalt skräckslagen. Hoppas även över julstjärnan efter tre år av totalt misslyckade med den blomman;-)
  Det vi har gemensamt är att vi ska köpa julmaten - gärna färdiglagad;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Amaryllisen fick jag, jag hoppar annars över lökstadiet och köper dem som snittblommor. Men visst är jag rätt så julig ändå ...

   Radera
 9. Knäck är gott verkligen, jag har faktiskt aldrig gjort det själv. Men äter det gärna hos andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ack ja, det är jättegott. Och kan bli dyrt, om nån tandlagning följer med i allt det sega ... Du kanske skulle testa mitt müsligodis, en liiiiten aning mindre onyttigt och inte alls något hot mot plomberna! (recept finns här på bloggen)

   Radera