lördag, december 03, 2022

Veckans mening – om hjälp till folk i nöd

Swisha till UNHCR för
Ukraina: 123 129 50 21
Hur lyder den, meningen du har läst nyligen och som fick dig att hejda dig en aldrig så liten extra sekund? Det är Skriv-Robert som startat jakten på Veckans mening. På lördagar ska vi avslöja vad vi valt. Jag hamnar denna gång hos Dagens Nyheters utmärkta Ryssland-korrespondent Anna-Lena Laurén, bosatt i St Petersburg men i mer eller mindre ständig rörelse. Bl a har hon besökt Ukraina ett antal gånger i år med anledning av den ryska invasionen, och hon har sett hur välmenta hjälpsändningar bara blir stående, eftersom det inte är mjukisdjur och yllestrumpor som den krigsdrabbade befolkningen behöver. Hon slår fast följande tänkvärdhet (som en del kanske tycker är självskriven, medan många funderar i andra banor):

Det har bevisats många gånger att det effektivaste sättet att hjälpa människor i nöd är att skänka pengar till professionella biståndsorganisationer.

Copyright Klimakteriehäxan

18 kommentarer:

 1. Anonym11:26 fm

  Tack för påminnelsen. Swishar.

  SvaraRadera
 2. Anna-Lena Laurén är klok

  SvaraRadera
  Svar
  1. här kan man skicka postens paket gratis med filtar, stövlar, tvål, varma jackor och annat nödvändigt

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Jag tar om och gör rätt, alltför många skrivfel blev det i min kommentar för en stund sedan. Anna-Lena Laurén hör till de krigskorrespondenterna jag tycker allra bäst om. Raka rör gäller. Saklighet, klokhet.
  Pengar är oftast det enda som är det bästa men jag liksom många andra är skeptisk till om slantarna hamnar i de rätta fickorna. Alltför många avslöjanden om motsatsen har tutats i oss genom åren.
  Men likväl så ger jag en slant där jag kan göra det och här blir det via den ukrainska föreningen på Madeira.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog kan man vara skeptisk, men likväl kan det handla om att pengar är bästa alternativet.

   Radera
 5. A- L Laurén brukar också kommentera i SVT och är lika bra där tycker jag . Tydlig och klar. Och i princip instämmer jag. Men tyvärr har en del stora hjälporganisationer själva så stora omkostnader (löner, lokaler m.m.) att mycket "försvinner" på vägen.Röda Korset har ju då och då varit ute i blåsväder. Vi stöttar alltid Läkare utan Gränser och en del andra större organisationer där en hoppas pengarna hamnar rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir absolut "avdrag" p g a omkostnader, och ibland verkar de onödigt höga.

   Radera
 6. Här är jag aningen tveksam. Är visserligen övertygad om att pengar går fram till de behövande, men en massa mellanhänder måste ju också får sin beskärda del. Så om jag donera en tusenlapp får de behövande kanske på sin höjd en tredjedel av pengarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din tveksamhet är berättigad. Men det är nog svårt att bli av med "mellanhänderna" - ibland stjäls nog en hel del av korrupta personer.

   Radera
 7. svårt att veta var pemgarma gör mest nytta. men Läkare utan gränser känns tillförlitligt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag också är en bra organisation, med många ideella insatser.

   Radera
 8. Skickar pengar två gånger per år till Läkare utan gränser (de gör ett fantastiskt arbete) och till Sjöräddningen i Sverige.

  SvaraRadera
 9. Hoppas de får tillräckligt med generatorer i vinter, de behöver det verkligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja hu så kallt det kan bli har jag förstått. Såg reportage i Rapport om svenskar som bygger små plåtkaminer och skickar iväg!

   Radera