måndag, december 26, 2022

Ingen jul utan julstjärna

Julstjärnan, poinsettian, är väl julblomman framför andra. Har sett den som buske i varmare klimat, men här hemma handlar det om att bära ett mindre exemplar från butiken, väl inslaget mot vinterkylan, för några minusgrader tål den inte.

Till Lucia brukar jag köpa en vit. Fjolårets stod grön och grann ända till i höstas! Årets blev nog misskött, för den blev bara två veckor gammal i min vård. Men till själva juldagarna vill jag förstås ha en eller gärna ett par röda. 

Döm om min förvåning när de var slut! Skulle det bli jul ändå? Jo, men jag har ju julstjärnor i andra former. Vävda, från Guatemala, på tabletter och små servetter. Och en löpare som jag hittade i en billighetsaffär i Louisville, Kentucky, för noga räknat sex år sedan.

-Titta, sa jag till min väninna, titta så snygg! 
Hon såg ytterst tveksam ut, men hade förstås inga synpunkter på att jag valde en textil julblomma som souvenir från min USA-resa, även om det var sommar just då.

Så småningom fick jag förklaringen: just den här fina  blomman har inga judar hemma, det är en växt som hör kristenheten till! Jag hade inte en aning om detta, men gladdes åt mitt fynd helt oavsett dess eventuella religiösa anknytningar.

Alltså kommer jag aldrig att bli helt utan poinsettia någon enda jul. Nu löste det sig ändå den här gången, för i den tredje Ica-butiken fanns två kvar av den "levande" sorten, flergrenade. Jag slog till på båda!

God fortsättning!

Här poinsettia tolkat i en vävstol i Guatemala.

Det här USA-fyndet är förmodligen tillverkat i Asien. Så olika bilderna av en favorit kan bli!

Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

 1. ingen jul utan finska 🇫🇮 julstjärnor ⭐️ (smördeg + plommonmarmelad)

  SvaraRadera
 2. Jag har gett upp på julblommorna och köpte för många år sedan en vit och två röda i tyg som alltid blommar. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konstgjorda blommor är numera väldigt verklighetstrogna!

   Radera
 3. Är nog inne på Hanneles julstjärnor jag också fastän jag har en väldigt fin julstjärna på bordet som vänner gav oss innan jul. Utanför vårt fönster blommar en julstjärna som är ca 3 meter hög, och 2x 5 meter i diameter. :) Du skulle gilla den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De där stora buskarna fulla i blommor är så härliga! Så den skulle jag absolut gilla!

   Radera
 4. Med tanke på min återkommande otur med julstjärnor avstod jag i år. Men din poinsettia (gillar namnet) från Guatemala hade jag gärna lagt fram. Den behöver inte vattnas och den vissnar inte. Perfekt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker också om Guatemala-varianten. Stiliserad, enkel. USA-fyndet är ju av den svulstigare sorten ...

   Radera
 5. Lustigt nog köpte jag en stor flergrenad julstjärna långt innan jul, den enda blomma jag har köpt faktiskt nu till jul, och den står sig ännu! Hemligheten är en växtnäring jag har köpt på Ulriksdals slottträdgård, jösses vad mina blommor växer och blommar just nu. Jag tackar : "Bosses näring" för det! (Bosse Rappnes förstås!)
  God Fortsättning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har också använt Bosses näring, klart bra!

   Radera
 6. Jag tycker om julstjärnor ute i det fria men hemma håller jag mig till orkidéer och till jul några amaryllis, både som snittblommor och i kruka- Fastnade för din julros från Guatemala. Personlig och varaktig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Amaryllis är jättefint, men jag har tröttnat på att ha dem i kruka. Som snittblommor är de riktigt snygga! Poinsettian i Gua-version skulle funka som korsstygnsmönster också, har jag tänkt ...

   Radera
 7. Anonym11:49 em

  Jag har i alla år haft röda julstjärnor till jul. Men inte i år… det blev liksom inte av. Ingen amaryllis heller … turligt nog fick vi en fin bukett med bl.a. en maffig mörkröd amaryllis, så det blev lite blomstämning ändå. Granen står också grön och grann, men resten av huset är opyntat. Det fanns en tid när jag var ambitiös och pyntade överallt och till och med hade gran på övervåningen. Länge sen …
  Anonyma Bloggblad

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite mindre pynt än vanligt har jag, men nog tassar det omrking lite tomtar i vrårna ...

   Radera