onsdag, december 21, 2022

Nu satsar vi på "Hela havet stormar"!

Jag kan inte riktigt sluta reta mig på de hysteriskt fåniga råden i TV4 om hur man sparar energi. OK, det är inte alldeles enkelt, det kan jag hålla med om. Men varför ska man ens ha kyl och frys om de inte får öppnas? Ingen låter väl någonsin avsiktligt de där dörrarna stå på vid gavel! Inte står väl någon enda människa och trampar en halv evighet i ytterdörren heller?

Och strykjärnet  vem har det påslaget om det inte används till strykning? Spisplattorna! Jo de är på när mat ska lagas, knappast annars. Sedan har vi det där med telefonen. Är det laddningstiden som avses? För om mobilen sällan används behöver den naturligtvi inte ny ström lika ofta. Men en petitess i sammanhanget.

I SVT frågar man politiker hur varmt de har i sina bostäder. Svalast har en sverigedemokrat: 15 grader, vilket en medicinsk expert säger är alltför kallt och en hälsorisk. Andra intervjuade uppger olika inomhustemperaturer, från 17 till 20, och det gäller "att ha sockorna på". Att sänka värmen i bostaden är hur som helst ett av de grepp som ger bäst resultat.

Nu blir jag naturligtvis tvungen att tänka efter: vad gör då jag? (Maken spände ögonen i mig härom dagen och ställde frågan.) Jo men naturligtvis vill jag dra mitt strå till stacken, även om det är ett kort litet strå.

Alltså: jag släcker lampor flitigare än förr. Tänder inte adventsstakarna förrän det blivit mörkt. Har bytt till LED-lampor överallt där det funkar. Använder balkongen som extra kylskåp. Gör flera saker i ugnen när den ändå är varm. Kör bara disk- och tvättmaskiner när de är riktigt fullastade. Och står inte länge kvar i duschen i det strilande varma vattnet, som jag faktiskt tycker är en njutning (visste ni förresten att en snabb dusch kallas "dansk"?). Inte mycket, det erkänner jag villigt, men långt bättre än det TV4:s förslag innebär.

Om man dessutom är på lekhumör  det är ju ändå jul!  är det väl "Hela havet stormar" som är mest lämpligt att dra igång, för då måste alla deltagare röra på sig. Den som sitter still fryser mer och snabbare än den som är i rörelse, det är en oomkullrunkelig sanning!

Hur gör du? Svara i en kommentar eller skriv ett eget elsparinlägg, länka gärna hit så man hittar! Kanske har just du bästa tipset? För både miljöns och plånbokens skull! 

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

 1. Så värst många fler sätt att spara energi på, än de du skriver om, finns väl inte. I alla fall inte för de flesta av oss, som är beroende av de moderniteter som samhället gjort oundgängliga.
  Jag som inte nyttjar TV behöver förstås inte ondgöra mig över självklara råd — om TV:n dra’r mer ström än radion har jag ingen aning om.
  Margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tv och radio tror jag inte är så stora eltjuvar - om man inte har dem i standby-läge dygnet om förstås.

   Radera
 2. Min bästa kompis har kallställt sin stuga och bor hos mig i min lägenhet över vintern. Vi delar på min hyra och el.
  Fler ensamstående borde flytta ihop i dessa tider och på så vis sänka elkostnaderna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart! Och så får ni lite trevligt sällskap dessutom!

   Radera
 3. Klart jag har följt din uppmaning och lagt upp ett bidrag till temat:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du hängde på, så kan vi elsnåla ihop efter bästa förmåga!

   Radera
 4. Bra att du tog upp detta. Vore jag hemma hade jag gjort ett inlägg om detta . Men nu är jag inte det utan befinner mig i varmare trakter, Ops!!!
  Instämmer helt i att dessa råd är "knasiga". För mig är det självklart det som tas upp. Och inte är det ju en mänsklig rättighet att ha över +18 inomhus. Det finns tofflor och tröjor. Nu nr vi är borta spar vi in elen hemma- Men å andra sidan använder vi den här på Teneriffa. Ohc vi har ju inte direkt promenerat hit.
  I övrigt har vi ledlampor i stort hemma. Vi duschar och det ganska snabbt . Vi har ny induktionshäll och en ugn som är extremt strömsnål.
  Vi har heller ingen elbil som ska laddas-

  SvaraRadera
 5. Goda råd är ju bra, men det här är ju knappast några nyheter. De allra flesta lever väl efter dessa redan.

  SvaraRadera