tisdag, december 27, 2022

Nordisk tv-jul

Ibland dyker den upp, kritiken för att vi i Sverige konsumerar så mycket angloamerikansk kultur i alla möjliga olika former: litteratur, film och, inte minst, tv. Här kommer tips till dig som tycker det kan vara spännande med en nordisk tv-jul!

Norska "Julstormen" finns på Netflix och har välkända skådespelare, både norska, danska och svenska, på rollistan. Grundstoryn är att det dagen före julafton bryter ut en grym snöstorm som lamslår Oslos storflygplats Gardemoen. De som kommit dit får vackert finna sig i att vänta på bättre väder, och det tar tv-tittaren sex dryga halvtimmar att vara med om allt. Alexandra Rapaport är en riktigt odräglig svensk diva med alldeles för mycket pengar och ... nej, ursäkta, ska inte avslöja mer här! Mest feelgood. 

Danska "Orkestern" utspelar sig också i en avgränsad miljö: Köpenhamns konserthus, där symfoniorkestern håller till. Andreklarinettisten anser att han borde vara förste-, bitter konkurrens råder parallellt med diverse konflikter, både romantiska och av maktspelstyp. Klart underhållande och originellt i tio avsnitt på en knapp halvtimme var, på SVT Play.

Islands bidrag här blir "Blackport" på SVT Play i åtta delar i längder mellan 45 och 55 minuter. Nu handlar det om det för det isländska samhället så livsviktiga fisket och, förstås, en massa mänskliga relationer. Serien utspelar sig på 80-talet och har försetts med etiketten "socialrealism". Har bara sett första delen, så jag vet inte riktigt vad jag rekommenderar, men det låter spännande tycker jag!

Sverige får här representeras av min kära Selma Lagerlöf. För den som väntar på det nygjorda porträttet av henne (första delen sänds ikväll kl 20 i SVT1 och finns på play) kan det kanske vara idé att kika på hennes roman "Jerusalem" i tv-version. Finns också på SVT Play, fyra delar på en timme var. Kan passa på att utdela en varning: skippa dramaserien från 2008 med Helena Bergström som Selma. Inte sevärd. Eller, för att vara brutalärlig, riktigt dålig.

Copyright Klimakteriehäxan

3 kommentarer:

  1. Selma Lagerlöfs Jerusalem finns i svtPlay:
    https://www.svtplay.se/jerusalem

    SvaraRadera
    Svar
    1. såg bara att du ratade dramaserien med Helena Bergström, mycket Selma nu

      Radera
    2. Länkade ju till Jerusalem - såg du inte det? - men inte till den med Bergström ...

      Radera