fredag, december 09, 2022

I backspegeln

Vi lever i en föränderlig värld, har ni hört det förut? Tekniken rusar vidare in i framtiden och vi försöker hänga med så gott det går, men det är inte så enkelt alltid. Fast har man levt ett tag har väldigt mycket hunnit förändras runt omkring oss. Det tar Elisa Matilda fasta på i denna veckas fem fredagsfrågor som får mig att titta i backspegeln.

 1. Vilken var den senaste fysiska bok du köpte? En barnbok som barnbarnet ska få på sin treårsdag. Det är idag! Men han är förkyld så firandet får vänta lite.
 2. Vilken CD lyssnade du senast på? Hörbok i bilen: "Be inte om nåd" av Martin Österdahl. Har en bra bit kvar, till nästa längre resa.
 3. När tittade du senast på DVD? Oj oj det kan jag inte minnas! Men här finns många filmer, bara att ta fram!
 4. Hur längesen var det du pratade via fast telefoni? Vi hade vår "gamla" telefon kvar länge men slaktade den för några månader sedan. Så det var väl ungefär då.
 5. När använde du senast kontanter? Några veckor sedan. Råkade upptäcka ett par bortglömda sedlar i plånboken. Fast egentligen borde man framhärda, betala kontant mycket oftare än man gör.
Novemberkaktus är väl också lite retro? Min blommar för fullt och
 hardessutom en mängd knoppar, men kommer inte riktigt till sin
rätt på min bild ...

Copyright Klimakteriehäxan

23 kommentarer:

 1. på biblioteket kan man låna även musik och filmer, gratis!
  Har inte ägt kontanter på ett par år, min mor ger en sedel ibland som jag ska ge till hennes barnbarns barn, jag får swisha till mina barn, och jag lägger sedeln till bankomaten för insättning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har faktiskt inget behov av att låna vare sig musik eller film. Och tycker att vi borde värna kontanterna, men det gör vi ju inte.

   Radera
 2. även små affärer i England har slutat med kontanter efter pandemin, vill de inte handskas med sedlar…

  SvaraRadera
 3. jättefin novemberkaktus! har lyckats döda min, tyvärr. jag tycker att en behöver ha kontanter på sig allt som oftast.. kan inte förstå varför de måste bort?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä vi borde värna om dem. Liksom om kaktusarna ... ärvde en jättestor och jättefin efter min mamma, den lyckades jag inte få att överleva!

   Radera
 4. Så fin novemberkaktus! För några år sedan hade jag också men när jag bytte bostad trivdes de inte alls. Vi har vår fasta telefon kvar och så sent som i onsdags ringde min syster .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi behöll telefonen i det längsta, som nån sorts reserv, men till slut sa vi ajö ... men det var syrran jag också pratade med!

   Radera
 5. Jag har också en novemberkaktus på min blogg idag, dock har min inte så vackra färger på sina blommor som din! Ni hade fast telefoni länge minsann, kul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker den vita är jättefin - gillar ö h t vita blommor! Har inte saknat den gamla telefonen. Men just i dag går det inte att ringa till min syster, där hon bor är det problem med mobilnätet ... så kan det också gå!

   Radera
 6. Hahaha! Visade ju också upp min novemberkaktus häromdagen, och både Susjos och du visar upp fina exemplar som ligger efter eller före sin tid beroende hur man ser det;-) Skoj när man lyckas med sina blommor tycker jag.
  Om du vill slå ett slag för kontanter är det bara att boka en resa till Costa Blanca. Där tar restauranger/barer/caféer fortfarande hellre kontanter än kort. Tycker också att båda delarna borde "tillåtas". I Täby Centrum finns nästan ingen kontantbetalning kvar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. OK Costa Blanca - där har jag aldrig varit! Novemberkaktusen brukar ha en kusin som kallas påskkaktus. Hur ska de stackars växterna hålla koll på almanackan?

   Radera
 7. Jag blev också uppmärksam på att jag nog borde ha lite mer sedlar i plånboken. Det är lite svajigt omkring oss o man vet inte när tekniken kan fallera. IT-attacker sker ju lite nu och då, plötsligt funkar inte swish o kort, då är det knepigt. Jag har också köpt böcker till småttingarna. Ha en fin tredje advent

  SvaraRadera
  Svar
  1. För inte så länge sedan hade jag lite kontanter. Butiksinnehavaren jag handlade av blev jätteglad, jag fick kanonrabatt! Vet inte riktigt varför? Men den dan stämde uttrycket att "cash is king"

   Radera
 8. Novemberkaktusen är absolut retro och väldigt vacker!
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och den har så många knoppar! Jag är så tacksam för denna prakt!

   Radera
 9. Jag tog på mig silkesvantarna nu så jag inte retar upp er. Jag gillar verkligen inte kontanter!
  Kontanter är den organiserade brottslighetens bästa vän eftersom de inte går att spåra. Kontanter (sedlar) är dessutom bland det skitigaste som finns.
  Tänk så här. Förr kom Securitas med sedlar och laddade "min" uttagsautomat. Sedan tog jag ut 700 kr, gick tvärs över gatan och köpte ett par jeans av Olsson. På kvällen räknade Olsson kassan och gick med alla sedlarna till serviceboxen. Securitas kom sent på kvällen och tömde serviceboxen, körde pengarna till sin uppräkningscentral, den låg i Malmö (20 mil). När de hade räknat pengarna där sattes beloppet in på Olssons konto.
  Idag blippar jag mitt kort i Olssons betalterminal och vips är pengarna uttagna från mitt konto och insatta på Olssons konto. Vilket är enklast, smartast, billigast? Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. När tekniken funkar är det ju jättesmidigt. Måste samtidigt säga att jag aldrig hört talas om någon som bevisligen blivit sjuk av att hantera sedlar. Men handtvätt ska till förstås!

   Radera
 10. Kontanter kan vara bra att ha, nödkontanter har jag i korthållaren, men har nästan aldrig behövt använda den tack och lov. Försökte använda kontanter förra helgen på julmarknad men det gick inte 🤔

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det många som tackar nej till kontanter. Men jag tycker ändå att jag borde ha lite i beredskap ...

   Radera
 11. Jag har kontanter, men mest för att svärmor brukar ge pengar till mig för att jag sen ska kunna ordna presenter till barnen. Det är svårt i dagens samhälle för de som inte vant sig vid det digitala.
  Ovanstående inlägg om säkerhet är intressant, brottsligheten har ju flyttat till cyberrymden, och det digitala har minst sagt brister...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Våra barnbarn kommer väl inte att känna igen mynt och sedlar om de inte åker till något land där man fortfarande använder kontanter!

   Radera
 12. Perfekt att ge barnbarnet en bok. Sådant uppskattas ju alltid, tidlöst.

  SvaraRadera