lördag, december 31, 2022

Somliga saker händer aldrig

Aldrig har det hänt. Inte en endaste gång. Inte mig.
Har du blivit kysst under en mistel? 

Nog har jag har läst om det, redan för länge sedan, i någon romantisk historia där den där gröna kvisten med vita bär betydde inledningen till en himlastormande romans som förhoppningsvis skulle sluta i evig lycka med alla tillbehör.

Klart att pussas under misteln enligt dekorationen på vår
plunta för julsnaps från danska Holmegaard. Enda misteln
hemma hos oss.
Jag har intrycket av att inte jättemånga sätter upp en mistel här i Sverige när julen nalkas, även om de säljs i blomsterhandeln. Men när jag bodde i USA köpte folk en grön gren med rött sidenband och så hängdes den i en dörröppning. Regeln var/är att den du möter i dörren, den kysser du. 

Naturligtvis går det att manipulera. Ser du att någon du inte vill komma i närheten av är på väg, då saktar du ju in stegen och låter vederbörande passera okysst. Samtidigt kan man ju lurpassa: när kommer den person som jag så länge drömt om att pussa, eldigt och länge? Hoppsan, nu är det dags, här kommer jag, med brinnande läppar!!!

Men här går jag med bäst-före-datum passerat med marginal, åtminstone i hångelbranschen, och är för evigt okysst-under-misteln. Dock finns det en (del)förklaring: jag har aldrig köpt och satt upp nån mistel, och tror knappt att jag sett någon hemma hos vänner och bekanta heller ... ibland får man verkligen skylla sig själv, eller hur?

GOTT NYTT ÅR hur som helst, med eller utan mistel! Man kan ju pussas ändå!

Copyright Klimakteriehäxan

Bild från Naturvårdsverket

FAKTA OM MISTELN: Det är en sällsynt halvparasit som växer på andra träd, gärna lönn och lind men också på äppelträd. Den är grön året om. Bären är giftiga. Växten används ibland som medicinalväxt. Misteln är fridlyst i Sverige, bra att veta om du skulle råka hitta en i naturen vilket inte verkar så troligt ...

14 kommentarer:

 1. klart jag har blivit kysst under en mistel, har inte hittat några egna i år men har konstslöjd 💕 och hittade en fin tovad brosch i Cornwall 🇬🇧 försökt plantera i vårt äppelräd, men italienska frön trivs inte i Göteborg, inte hittat danska, Gott Nytt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olika falla ödets lotter ... Gott 2023 till dig också!

   Radera
 2. Jodå, här på ön finns det mistlar - men det hjälper ju inte en annan längre.....
  KRAM o GOTT NYTT-Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj har du "vilda"? Jag har aldrig sett någon, bara i plast eller i blomsterhandeln. Men har du provat ???? :-D man ska aldrig ge upp vet du väl ... Kram och gott nytt till dig!

   Radera
 3. Hahaha! Nu väckte du ett roligt minne: Min kollegas yngsta son sålde mistlar för sitt fotbollslag och ett kommande träningsläger. Så hans mamma köpte ett antal mistlar som hon hängde upp på olika dörrkarmar, bland annat min. Efter några dagar glömde jag att misteln hängde där. Så när en arbetskompis från en annan arbetsplats stannade till och gav mig en kram under misteln, var hela korridoren i uppror och gapskrattade:-)
  Gillar din mistelplunta:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men det var ju ändå ganska trevligt! Aldrig fel att sprida lite glädje!

   Radera
 4. Gott Nytt År! Och vad gäller mistel hade vi en hemma 198i till 83 och visst blev det några exra pussar då. Men så hade vi bott i N.Y. innan dess.
  Men det gick bra att pussas även utan mistel
  Kul tankar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I USA vardet definitivt vanligare, men jag hade ingen när jag bodde där - heller.

   Radera
 5. Anonym10:42 em

  Mistel har jag aldrig blivit kysst under - men jag är nöjd ändå. Det gick så bra att kyssas ändå, på den tiden jag höll på med sånt … Jodå, jag får en puss av maken då och då, men passionen har nog ersatts av pensionen …

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Passionen ersattes av pensionen" - väldigt väl formulerat!

   Radera
 6. Har nog aldrig sett en mistel på annat än film faktiskt. Så nej, jag har inte heller blivit kysst under en.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får helt enkelt klara oss ändå!

   Radera