torsdag, december 22, 2022

Grym(t bra) läsning

Om det är någon gång det är extra befogat med en helgfråga så är det väl så här inför jul? Det kan ju inte tillåtas bli bara stress och kökshets och i-sista-minuten-saker eller hur? Så tror jag att Mia i bokhörnan tänker. Därav veckans helgfrågaPå lördag är det julafton. Vad är planen, tror du att du hinner läsa något?

Att kalla det för en plan vore väl att ta i, men nog ska jag hinna läsa ut Ágota Kristófs trippelroman som jag har hopbuntad i en enda volym, i pocketupplaga. "Den stora skrivboken"och "Beviset" är jag klar med och "Den tredje lögnen" väntar. En synnerligen märklig läsupplevelse är det, liknar verkligen inget annat! Men sidorna vänder sig nästan självmant, trots att jag stundtals får skrämselhicka och våndas över hur beräknande och grymma människor/barn kan vara!

Kristóf visste säkert en del om grymhet. Hon flydde sitt hemland Ungern 1956, levde i Schweiz resten av livet och skrev på franska.

Just nu när jag skriver detta är det kolsvart ute och regnet prickar fönsterrutorna. Det kan nästan vara svårt att tro att det har vänt, att de ljusare tiderna nu är på väg till oss igen.
Men när jag tittade upp mot himlen från busshållplatsen på Hornsgatan tidigare idag
kändes det inte alls lika otroligt att årets längsta dag var i går.
För ovanför mitt huvud var himlen blå och trädets grenar har faktiskt knoppar!
Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

  1. jag tyckte att det var vårväder när jag gick ut idag. behaglig temperatur men lite väl vått. Agota Kristof liknar ingen annan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kylig vår i så fall ... AK är verkligen egen!!!!

      Radera
  2. regn, gillar Agotas texter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu har det slutat regna hos mig ... Mycket speciell text är det.

      Radera
  3. Än en gång har jag inte hört talas om författaren. Vädret däremot "har jag hört talas om". Skojar bara. Här var det rätt så ljust idag med solsken till och med. Ingen regn alls och fyra plusgrader. Klagar jag - absolut inte:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har aldrig läst henne förut, inte hört om henne heller.

      Radera
  4. Tack för boktips. Inget som jag alls kände igen. Vad gäller vädret har jag haft +25 idag och strålande sol . Nu i sen kväl balkonghäng med +22. Njutbart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Avundas dig vädret, verkligen! Kan du njuta åt mig också? Kristof liknar ingen annan, den saken är klar. Fascinerande. Och får mig att undra hur de har eller hade det i ungerska byar förr i tiden ... no spoiler ...

      Radera
  5. Tack för tipset. Verkar intressant.

    SvaraRadera
  6. Försökte mig på den, men kom inte så långt. Idag var det i varje fall soligt klart och snövitt här på roslagskusten, så själva känslan som kom därav blev ju liksom ljusare. ;)

    SvaraRadera