tisdag, januari 26, 2021

Nu åker vi!

I bokvännernas tisdagstrio påbjuder Ugglan denna vecka att det ska handla om fortskaffningsmedel, som cyklar, bilar & bussar (och andra fordon).
Okej, då åker vi!

I storsäljaren Arto Paasilinnas "Kollektivt självmord" (Hurmaava Joukkoitsemurha) samlas ett gäng människor som tröttnat på livet. De sätter sig på en buss och börjar en lång resa i jakten på bästa stället att göra slut på alltihop, inklusive sig själva. Halsbrytande historia! Paasilinna var i mitt tycke en väldigt ojämn författare. Den här romanen är ok men absolut inte hans bästa. Det är (kanske) "Harens år"!

Årets bok 2020.

För "Där kräftorna sjunger" (Where the Crawdads Sing) av Delia Owens är båtar väldigt viktiga, en finns redan på omslaget. Bokens huvudperson får redan som mycket liten klara sig bäst hon kan med en dålig motorbåt, men utan den skulle hon inte överleva. Och livet igenom är båten en av hennes bästa "vänner". Bra läsning!

En bil som inte längre går att få igång motorn på är "hemma" för en ung mamma och hennes lilla dotter i "Gun. Love" av Jennifer Clement. Nyss var mamman en rikemansdotter med livet på en räkmacka, men snart är hon på väg utför, det är brant och går snabbt. Och naturligtvis kommer barnet i kläm. En historia som berör, inte minst för att man vet att många människor i fattiga områden i USA verkligen bor på parkeringsplatser under usla förhållanden.

Det där är alltså tre böcker jag läst och gillat. En annan "fordonsbok" står sedan länge oläst i hyllan och väntar: "En kort berättelse om traktorer på ukrainska" (A Short History of Tractors in Ukrainian). Det är den ukrainsk-engelska författaren Marina Lewyckas debutroman och jag har hört många goda ord om den. Titeln lockar faktiskt! Jo, jag ska nog ta tag i den. Också.

Hade tänkt hitta en cykelbok men kom bara på "Visst kan Lotta cykla" av Astrid Lindgren
och den har jag nog inte läst! Men en fin cykelbrosch har jag!
Copyright Klimakteriehäxan

34 kommentarer:

 1. Passilinnas bok har jag många gånger tänkt på att läsa, men det har inte blivit av. Och så har vi ju med ukrainska traktorer, båda två.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Paasilinna har ju skrivit så otroligt många böcker, alla är verkligen inte bra! Men förutom "Harens år" har jag exvis gillat "Den ljuva giftkokerskan". Båda finns som hörböcker, i väldigt bra inläsning av Tomas Laustiola.

   Radera
 2. Kollektivt självmord var den bok av Arto Paasilinna som jag hade tänkt läsa i en nordisk läsutmaning för några år sedan. Den lyckades jag inte hitta så det blev en annan i stället, Livet är kort Rytkönen lång. Jag vet inte om den är annorlunda eller sämre, men den gillade jag inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han är väldigt ojämn. Den du nämner har jag för mig att jag tyckte var lite småkul, men det kanske inte jag skulle tycka i dag?

   Radera
 3. Paasilinnans bok är bättre än titeln antyder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror förstås på vad man får för associationer ... Jag har varit klart underhållen av flera av hans romaner, har läst många faktiskt. Men "Åskgudens son" var exempelvis ett bottennapp. Tyckte jag.

   Radera
 4. Vilken fin brosch! Gun Love skulle jag vilja läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul brosch som jag glömmer använda. Väldigt bra bok, Clement är lysande.

   Radera
 5. Båtar är kanske inte fordon, men boken är bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppsan, det trodde jag - men Google meddelar att vare sig båt eller flygplan ingår i gruppen fordon ... Där ser man, alltid något nytt man lär sig.

   Radera
  2. Inhämtade nu också att tåg är ett SPÅRFORDON! Tänka sig! (Du har väl läst "The Girl on the Train"?)

   Radera
 6. det är väldigt många böcker en ska ta tag i. Clement t. ex. läste den första. kräftboken har jag läst. Paasilinna tycker jag inte om.det är för att jag inte har någon humor, säger min syster. som inte skrattar åt Mash!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har läst allt av Clement, väntar ivrigt på nästa! Paasilinnas humor kan förstås inte passa alla! Jag har haft rätt kul med honom.

   Radera
 7. Där kräftorna sjunger är bra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja väl värd titeln Årets bok. Fast jag röstade ju inte.

   Radera
 8. Där kräftorna sjunger har jag hört så mycket gott om. Den kanske man skulle prova någon gång. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det tycker jag absolut att du ska!

   Radera
 9. Tack för din fina trio. De två översta har jag läst och "Där kräftorna sjunger" fastnade jag för på så många olika sätt. Inte minst språket.
  "Gun love" har jag ännu inte läst.

  SvaraRadera
 10. Där kräftorna sjunger var otroligt läsvärd. Tack för övriga tips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Clements bok har liiiite gemensamt med kräftboken!

   Radera
 11. Kräftboken har jag lyssnat mig igenom, toppenbok!
  Paasilinna har jag nog bara läst en bok utav, nämligen Den ljuva giftkokerskan. Längesen, men jag tyckte den var bra då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Giftkokerskan är en av hans bättre!

   Radera
 12. Absolut ÄLSKAR din cykelbrosch! Har aldrig sett en sådan förut!
  "Där kräftorna sjunger" är ju nästan ett måste vid det här laget. Alla, precis alla verkar ju ha läst den.
  Den första fordonsrelaterade boken jag tänkte på var "The Hitchhiker's Guide to the Galaxy". Min man älskade den och nästan tvingade mig att läsa boken. Kan väl säga att jag var måttligt road...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bangat för Liftaren ... men har precis som du en man som gillade den. Kräftboken ska du definitivt läsa! Ovanligt mordfall ... Broschen köpte jag på Designtorget för flera år sen.

   Radera
 13. Den första boken har jag läst men vill läsa Där kräftorna sjunger.

  SvaraRadera
 14. Fick ju boken "Där kräftorna sjunger" i julklapp, så jag har något att se fram emot!

  SvaraRadera
 15. Där kräftorna sjunger och Gun.Love har jag läst.
  Vill prova någon bok av Paasilinna.

  SvaraRadera
 16. Paasilinnas böcker har jag försökt mig på men de funkar inte för mig. Tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan förstå om man tycker Paasilinna blir lite "för mycket" ... Jag tröttnade också på honom, men har säkert läst åtminstone åtta av hans böcker.

   Radera
 17. Läst en annan bok av Marina Lewycka, "Två husvagnar". Den var bra, annorlunda.

  SvaraRadera