måndag, juli 17, 2023

När det är varmt

Dag efter dag duggar de in, rapporterna om nya värmerekord som hotar både människor, djur och natur till liv och lem. Ett och annat överlevnadstips dyker också upp, många självklara, andra möjligen lite klurigare. Stundtals är det njutbart, men emellanåt blir det riktigt svettigt även uppe hos oss i den höga Nord.

Mitt allra första möte med tropisk värme glömmer jag inte. Jag hade flugit från Arlanda på nyårsdagen 1976 och landade i Rio de Janeiro. I planets dörr kom den emot mig, luften jag inte visste fanns! Det kändes som om någon just kastat en stor våt, het filt över mig. Jag var fångad! Och visst kan man vänja sig, men aldrig helt och hållet. Att man är född i Värmland hjälper faktiskt inte ...

Den här lilla tavlan köpte jag av en gubbe på gatan första
gången jag var i Rom. Den mäter bara 6x6 cm och dyr
var den inte heller, men jag gillar den skarpt! Den får mig
att längta till stranden där, under parasollerna, en varm dag.

För egen del kan jag lätt konstatera, att jag inte trivs bra när termometern visar uppåt 30 plus. Är det samtidigt vindstilla blir det helt enkelt för mycket av det goda. Jag har smakat på det mer än en gång! Tänker exempelvis på min och väninnans tur med Greyhound-buss i södra USA. 

Vi kom till Phoenix, Arizona, en plats som nu aspirerar på titeln "Värmens huvudstad". Visst var det varmt när vi klev av bussen, men vi vet ju alla att det bara finns ett bra sätt att bekanta sig med en ny stad: man går ut och går på gator och torg, kollar folklivet och kanske någon sevärdhet.

Just sevärdheter vet jag inte om Phoenix har några att erbjuda, men så snart vi checkat in på hotellet gick vi ut på stan. Märkligt! Vi var ensamma! Visst, bilar såg vi, men absolut inga människor till fots. Plötsligt blev vi varse vad som hände i några hus vi gick förbi: ansikten dök upp i fönstren, några log och vinkade. Fler kom till, uppmärksamheten var helt på oss. 

Förklaringen var enkel, det insåg vi förstås. Bara okunniga galningar begår detta misstag. Ingen vettig människa går ut och promenerar i Phoenix mitt på dagen i soligt väder. Det känns efter bara en liten stund som att vandra i en riktigt vråleldad bastu. Vi fick naturligtvis vända och sjönk snart ner i sängarna i vårt luftkonditionerade rum. Och Downtown Phoenix är fortfarande jungfrulig mark för mig.

Den som uppfann A/C gjorde mänskligheten en enorm tjänst. Vi minns bilturerna från barndomen. Alla fönsterrutor nervevade, ändå stekhett! Hur stod vi ut? Det frågar jag mig ofta numera när vi rullar ut på vägarna. Utan den där maskinen blir inte bara bilresor utan även dagar i tropikerna svåra att uthärda. För att inte tala om nätterna! Ett år reste hela familjen till Grekland. Men vårt rum hade ingen luftkonditionering. Det var omöjligt att sova!

I ren desperation kom jag på det, knepet som räddade mig. Tog mitt överlakan, blötte ned det i handfatet och la det sedan över min svettiga kropp. Det funkade! Jag somnade! Men när lakanet var torrt igen vaknade jag på nytt, och så var det bara att göra om proceduren. Gång på gång.

En annan semesterresa gick till Turkiet och då var till och med poolen onödigt varm. Medan Roberta Flack sjöng "Killing me softly" på repeat vältrade vi oss i och ur bassängen. Havet var bara minuter bort, vi tvingade oss dit någon gång varje dag, men inte förrän solen gått ned var det någorlunda behagligt utomhus. Av kultur, miljö och folkliv såg vi nästan ingenting ...

Något äkta värmeslag har jag tack och lov aldrig drabbats av. Fast det har varit nära. Ute på vischan i El Salvador blev det närmare 40 grader, svårt att röra sig, minst lika svårt att tänka, huvudvärken  sprängde. Och min medhavda dryck var slut! Det enda som gick att få tag i var cola, och den var nästan lika varm som luften. Men det var i alla fall vätska, och när jag hållit mig i skuggan en stund var faran över.

I Guatemala hade jag bara bott någon vecka när jag drog ut på "field trip" till några indianbyar inne i landet. Jag var enda kvinnan, de andra i bilen var män, alla från Guatemala. Då gjorde jag en praktfull, värmerelaterad, tavla när vi gick en ordentlig bit för att komma fram till några hus. Svettigt! Puh!

Jag stönade och förklarade att jag var "caliente", väldigt mycket dessutom. Det är bara det att "caliente" på spanska betyder inte bara "varm" utan också "kåt". Hade jag varit lite bättre på språket (det blev jag rätt snart) hade jag vetat att jag skulle ha sagt "tengo calor", ungefär "jag har värme/är varm". Herrarna bytte några ögonkast och jag misstänker att de i efterhand flabbade ordentligt åt "gringan" som inte visste vad hon sa. När jag sent omsider insåg mitt klavertramp rodnade jag klädsamt, fast det såg nog ingen.

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

  1. snöpligt, själv kunde jag som finne inte säga B, utan frågade högt mina nyinflyttade grannar på spårvagnshållplatsen: "Har ni porrat hela natten...?!" 🙃

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och vad fick du för svar?` :-D

      Radera
    2. tror jag förklarade och frågade om de hängt upp tavlorna...? Detta hände på 1970-talet.
      Ett av våra barnbarn heter Ebba, min dotter ringde och förhörde mig om jag kunde uttala Ebba? Jag kunde uttala, så flickan fick heta så (maken heter Bo, egentligen kan jag inte uttala någon av bokstäverna... 🥹

      jag har svettats i USA i billigt hotell på vindsrum i +30°C utan luftkonditionering

      Radera
    3. Haha, hemskt ljud blir det! Jag har bestämt för mig att du kan säga B (har man sagt A, du vet, så får man ....) :-D

      Radera
    4. ingen svensk kan skriva Finland på finska (jo, träffat en), för O och U uttalas tvärtom, som resten av vokalerna... (min optiker tror att jag är blind... "Nej, jag är finsk")

      Radera
  2. Jag har inte rest särskilt mycket i varmare länder, men liksom du fick jag en chock när jag ffg klev ut ifrån flygplatsen i Boston 1971. Den fuktiga värmen hade jag aldrig upplevt.

    Och liksom du sa jag fel på liknande sätt när jag var på språkresa i Österrike som 16-åring och det fanns "lokala" grabbar som var med vår utflykt. Jag visste ju att man inte kan säga att man är het på svenska - och trodde att det gällde på tyska. Så jag sa i stället "Ich bin warm" - vilket gav upphov till enorma flabb. En kompis gissade att det kanske betydde "het på gröten" - först några år efteråt visste jag att det betydde homosexuell.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Främmande språk kan ställa till det ... i min skoltyska värld betyder "warm" - just varm!

      Radera
  3. Hahaha! Det visste jag inte, alltså att caliente betyder "kåt". Då har jag nog ofta trampat i klaveret - hahaha;-)
    Har liknande erfarenheter som du vad gäller värme. Minns för alltid värmeväggen på flygplatsen i Banjul. Men efter några dagar var man van.
    Sedan glodde alla på oss på Malta när vi utnyttjade siestan för att bekanta oss med Sliema och Valetta.
    Är faktiskt rätt glad att jag bor i Sverige och inte vid Medelhavet eller i länder med temperaturer på över 40 grader.

    PS. Tavlan är jättefin. DS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Saker kan ju vara "caliente" - men inte tjejer/kvinnor/damer ....
      Visst är den fin min lilla tavla! Men gubben har inte signerat den.

      Radera