fredag, juli 21, 2023

Kulan i luften!

Det råder viss feber just nu. Fotbollsfeber. Eller "kulan i luften" som folk så skojsigt brukar hojta när allsvenskan drar igång ... men nu handlar det inte om allsvenskan. 

Starka tjejer på flinka fötter och med mycket boll i skallen gör upp om VM i Australien och Nya Zeeland. Sverige spelar sin första match på söndag, möter Sydafrika. Och från att damfotboll har varit något som "äkta fotbollfans" fnyst åt det nu färdigfnyst. Våra tjejer är bra! Damfotboll är underhållning! Bollhanteringen imponerande!

Sverige har haft stjärnor med internationell lyskraft. Pia Sundhage är en av de klarast lysande. Idag är det en fröjd att vila ögonen på Kosovare Asllani. Hon kallas ofta för Kosse, men jag är inte säker på att hon stått modell för den lilla flickan i "Passa bollen! ropar Kosse." Anja Gatu har skrivit och den är tänkt för 6-9-åringar. Fast kanske ändå?

För återväxten inom svensk fotboll behövs de där förebilderna, och att idrottsmiljön lämpar sig för böcker för barn och unga är ställt utom alla tvivel. Det finns faktiskt en hel del att välja på, även om ingen bok fått större betydelse än David Lagercrantz bok "Jag är Zlatan".

En pålitlig serie är den om Åshöjdens BK. Det är en fiktiv fotbollsklubb i en liten ort i nordvästra Skånes skogsbygder – förebilden för orten anses vara Åsljunga. Max Lundgren skrev. Den första boken kom ut 1967.

Viveca Lärn har gett oss liraren Ludde, som kallas för Jätten där han far fram med sina lagkamrater i Rävarna IF. Också det har blivit en hel serie! Ludde är exempelvis med och spelar i den enorma ungdomsturneringen Gothia Cup (årets omgång avslutas i morgon lördag) och han får också göra en drömresa till Italien där han ser sin idol Zlatan i en match. Lärns barnböcker är väldigt bra högläsningsböcker, och det finns alltid lite humor med!

"Spinkis fotbollsbok" av Lasse Anrell och Mati Lepp är också en abc-bok. Här har tjejerna inte riktigt släppts in på planen. Den går nog hem hos småpojkar, men har fått kritik för att vara i grabbigaste laget. Det finns en hel serie om Spinkis som är klädd i grönt och vitt. Anrell är hammarbyare ut i fingerspetsarna!

En annan flitig författare som också älskar fotboll är Bengt Åke Cras (jo, han har skrivit en lång rad om hockey också). Cras hjälte heter David Linder, han är 15 år och spelar i Malmens IK. Det finns åtminstone fem böcker, den första heter "Drömmar som krossas".

Att läsa om den sport man älskar att utöva och drömmer om att bemästra är både bra och roligt. Som förälder, farmor eller morfar kan man hjälpa till, om inte annat så med att komma med en bra bok i present! Och om den första boken går hem blir det ju enkelt nästa gång det är dags att köpa en klapp eller gåva: bara att ta nästa titel i serien!

Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

  1. Det inlägget var då helt i min smak. Visste inte att du hängde med sååååå bra i damfotbollsvärlden eller rättare sagt i hela ämnet fotboll.
    Fotboll, precis som ESC förbrödrar eller försystrar beroende hur man ser det.
    Jag är Zlatan har jag såklart läst. Det bästa med den boken var ju att även barn/ungdomar som aldrig läst en bok förut slukade just den boken. Min kompis dyslektiska son som hatade böcker läste boken på en vecka. Det var ett mirakel tyckte kompisen.
    Hoppas att Asllani eller någon annan av tjejerna också fattar pennan och skriver en lika attraktiv bok...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är inget äkta fan som du men jag är ju road av sport rent generellt, jobbade ju t o m en period på Tv-sporten! Zlatan-boken var verkligen en banbrytare. Många vittnar om just det du beskriver. Himla bra!

      Radera
  2. Kulan i luften var i grunden ett musikprogram med betoning på funkig rock med programledare Gunnar "Kulan" Kugelberg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja nu tror jag du och Kulan får ursäkta. Men fotbollen var garanterat först. Vilket inte hindrar att det var ett rätt kul namn på programmet - som gjordes 1985-90.

      Radera
    2. i Göteborg har SKF tillverkat kulor över hundra år men kanske... folk

      Radera
  3. fotbollsrelaterad film i svtPlay:
    Skruva den som Beckham
    En dramakomedi om den 18-åriga Jess som föredrar att spela fotboll framför mer kvinnliga sysslor, till hennes indiska föräldrars stora förtvivlan. Jess stora idol är David Beckham men hennes mamma vill att hon ska vara en trevlig och traditionell indisk tjej precis som sin syster.

    https://www.svtplay.se/video/ebYppwR/skruva-den-som-beckham

    SvaraRadera