tisdag, juli 18, 2023

Boktriss med F

Hittar en ny liten stafettpinne för boksynta bloggare hos Mia i bokhörnan. I alfabetisk ordning betar man av tre bokbitar per vecka, en författare vars för- eller efternamn börjar på veckans bokstav, en vars titel börjar på veckans bokstav, och så ett bokomslag där något kan härledas till den där nyckelbokstaven.

Vid det här laget har man kommit till F och eftersom jag så gärna slår ett slag för den fenomenale Gustaf Fröding hoppar jag på tåget! Fröding är en av ytterst få poeter jag begriper mig på och tycker om. Han har både humor och djup, hans beskrivning av olyckliga kärlekar går inte att fnysa åt. Dessutom blir han garanterat aldrig omodern.

En boktitel som börjar på F är inte heller svårt att hitta. Jag väljer "Forever young", skriven av Johan Ripås, en trevlig kille jag haft glädjen att samarbeta med. Boken är en barndomsskildring med många beståndsdelar ur Johans eget liv. Han skrev den på "lediga stunder" under sitt liv som korrespondent i Afrika, d v s på flygplatser, i passköer, någon tidig morgon innan barnen vaknat. Det har blivit flera böcker, det här var hans debut. En bra debut!

Omslag finns det gott om. Jag väljer pocketversionen av "Folkhemsprinsessorna", berättelser om att växa upp på 50-talet. Att titeln dessutom börjar på F gör väl att den passar dubbelt bra? Åtta små flickor finns i svartvita bilder, och nu när jag håller boken i handen tror jag att jag måste läsa om den! Tänker att den kanske handlar också om mig? Minns förstås ingenting ... av boken alltså, av livet på 50-talet minns jag en hel del!

Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

  1. det var en gammal bok du plockat fram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja absolut! "En bok för alla" - vilken tillgång det var! Utgiven 1987, i den här pocketversionen som jag har 1989.

      Radera
  2. Kan bara upprepa det jag sagt förut - ni bokbloggare är det mest uppfinningsrika människor som finns:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller är det nåt i stil med "nöden har ingen lag"? Har man ingen idé att skriva om tar man till en bok ...

      Radera
  3. Tänk, när jag var ung tyckte jag det var jättetråkigt att läsa barndomsberättelser. Jag kan inte minnas när jag ändrade åsikt, den kanske smög på när jag själv började skriva om min barndom? Nu tycker jag att det är oerhört spännande att läsa om andras barndomar. De behöver inte vara skrivna av kändisar, bara det är välskrivet så läser jag.
    Den som "drabbade" mig mest är nog Augustin Erbas "Blodsbunden", jag blev helt tagen av den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Erba har jag tänkt läsa men inte kommit dithän. Barndomsskildringar dräller det ju av, undrar hur många jag läst om att växa upp i fattiga Irland? för att inte tala om andra länder.

      Radera
  4. Vilket roligt initiativ! På F hade jag också haft med Fröding. En favorit. "Forever young" har jag läst och känner igen. Fogelström hade också hamnat på min lista.

    SvaraRadera
    Svar
    1. PAF kunde mycket väl ha platsat med i mitt hjärta slår han inte Fröding.

      Radera
  5. F var ingen svår bokstav, precis. synd att En bok för alla tog slut

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja EBFA erbjöd verkligen god läsning till fenomenalt lågt pris.

      Radera
  6. Ferlin är väl också ganska begriplig som poet? Också F.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo det kan du absolut ha rätt i.

      Radera