lördag, juli 01, 2023

Årets skörd

Å dessa underbara bär! Men vädret har nog varit i torraste laget för att smultronen ska trivas. Ändå fick jag en liten näve som bjöd på sommarsmaken framför andra. Tänk att när jag var liten var jag allergisk mot både smultron och jordgubbar! Vilken evig tur att det gick över!

Den här lilla skörden blir nog årets hela, tror jag. Minns hur en av våra grannar, en till åren kommen tant, bad folk plocka smultron åt henne. Och vad gjorde hon med dem? Jo, håll i er, hon gjorde sylt. Säkert god sylt men jag kan inte tänka mig att det smakade bättre än de färska nyplockade gör.

I vår familj ingick smultron länge i julaftonstraditionerna. När klapparna var öppnade bjöd mamma på smultron som hon förvarat i frysen sedan plockningen var avklarad på sommaren. Fantastiskt gott, förstås.

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

  1. Smultron var det ju inte igår jag åt, nog inte ätit det sen jag var liten.
    Riktigt gott var det.

    Fint att din allergi försvann där, bara att gratulera.
    Sylt är ju gott men jag håller med dig, de är nog godast nyplockade.

    Ha det bäst nu. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smultronsylt är i mitt tycke synd på så rara ärter om du förstår vad jag menar ... Är så glad att jag numera kan frossa i jordgubbar, tillgången på smultron är förvisso klart behärskad.

      Radera
  2. Ljuvligt gott med smultron. Maken brukar varje sommar hitta några toll mig och trä dem på strån.
    Kanske hittar vi smultron ute på Landsort dit vi åker om drygt en vecka. Hoppas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en delikatess! En enda gång har jag lyckats köpa smultron med grädde som dessert. I Gdansk!

      Radera
  3. vi har lite på vårt berg, även vita, barnbarnen älskar

    SvaraRadera
  4. Smultron, jordgubbar och hjortron är de enda bär jag äter. Å smultron är ju en delikatess. Synd att det inte blev fler för er i år. Vattnade ni inte eller var det bevattningsförbud som här i nollåttaland?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi odlar inte smultron, har inga att vattna, plockar bara vilda om vi hittar några. Väldigt olika tillgång olika år, i år tror jag det varit för torrt - tills nu, då.

      Radera