måndag, juli 24, 2023

Boktriss med G

I ordning suparna tages, föreskrevs det förr i världen. Nu står vi inför ett annat påbud: i bokstavsordning löser vi uppgiften! Och det går ut på att, enligt instruktioner från Mia i bokhörnan, hitta svar i tre kategorier. I tur och ordning en författare, en boktitel och ett bokomslag. Det har blivit dags för G nu när jag hoppat på! (Det gjorde jag iofs redan förra veckan, när det var F som gällde).

Nämn en författare på bokstaven, det får vara för eller efternamn! Jan Guillou. Jag ska absolut läsa romanen om den åldrade Hamilton, har sett att den finns i pocket nu. Guillou skriver väl inte stor litteratur, men han är flyhänt och lättläst  jag har dock bara läst en bråkdel av allt han skrivit.

En boktitel som börjar på måndagens bokstav. Då hamnar vi i Danmark, hos Tove Ditlevsen. Läs hennes självbiografiska "Gift"! Den är lysande, svår att ta paus ifrån. När hon beskriver sitt drogberoende och ansträngningarna för att bli kvitt det blir man helt införstådd med hur svårt det är, även om man (tack och lov) inte har egna liknande erfarenheter.

Ett bokomslag som börjar på veckans bokstav. På omslaget till Leif GW Perssons berättelse om sin egen barndom finns han själv i bild. Han var pappas pojke, alltså "Gustavs grabb". Sin mamma hade han en dålig relation till. Detta är kanske den av hans böcker jag tyckt bäst om. Och, lustigt nog, är ju den här boken egentligen svar på alla delfrågorna: författarnamnet, boktitel och en liten gosse på omslaget, så den är en triss helt av egen kraft!

Copyright Klimakteriehäxan

13 kommentarer:

  1. intressant person som passar idag

    SvaraRadera
    Svar
    1. I efterhand tänkte jag att det var ju lite lustigt att jag tog just Guillou och GW ...

      Radera
  2. Väldigt fyndigt med sista boken, smart:-)
    Har aldrig gillat Gillou, men de första tre böckerna i Lauritzen serien var riktigt vassa.
    Har förstått att du är mera förtjust i deckarna som Perssons dotter skrivit. Själv gillar jag Leif G W:s böcker också skarpt. Dock gillar jag honom inte som krimexpert på tv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker GW ofta säger kloka saker. Hans böcker är onödigt långa ... och ja, dottern hans är nog snäppet vassare som författare ...

      Radera
  3. Har i yngre år läst en del av "Hamilton" böckerna som jag då gillade. Men sedan blev det Brobyggarserien" som jag hade svårt att komma in i men där BP manade på. Och jag kom att gilla dem.
    GW har skrivit en hel del som jag gillar. Gillar honom också på tv4.
    Gustafs grabb gillade jag mycket.
    Tove Ditlevsen hänger jag också gärna med på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har läst lite Hamilton, men Arn gav jag upp tidigt och Brobyggar-serien har jag inte ens försökt. Gillar "Ondskan" och hans självbiografiska, gillar hans orädda debattattityd i diverse samhällsfrågor.

      Radera
  4. Var det inte "I ordning groggarna tages", som kan förkortas IOGT? ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är ju lite bättre än min variant! :-D

      Radera
  5. (inga problem i stationära, ändrat plattform i min iPad, ser inget skumt)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Konstigt. Kan bara vara på din sida i en kort stund innan jag skickas vidare. Samma på mobilen.

      Radera
    2. Hannele10:52 em

      pratat med svärdotters son

      Radera
    3. De yngsta har ofta bäst hand med tekniken!

      Radera
  6. Guillou och GW är två gubbar jag har rätt svårt för. Fast Guillous Onskan var intressant, det var den.

    SvaraRadera