onsdag, mars 07, 2018

Kanon med chick lit är ju kanon!

Vem sa att chick lit är etiketten på tämligen usla tjejromaner?
Det är faktiskt fel.
"Chick" betyder i det här sammanhanget "ung kvinna" och "lit" är bara en förkortning på litteratur. Behöver alltså inte ha ett smack med (dålig) kvalitet att göra! Och "ung"  tja, det beror väl på hur man känner sig, eller hur?

Det är bloggen Kulturkollen som nu tar initiativet till en litteratur-kanon som bara består av chick lit. Hon skriver: Vilka chicklit-titlar bör man ha läst? Ge förslag på en eller ett par titlar som borde finnas med på en sådan här lista. Jag känner mig tvungen att börja i forntiden ...

Sigge Stark, som egentligen hette Signe Björnberg, är en svensk föregångare i branschen. Hennes kärleksromaner  en bra bit över hundra!  slukades under 1900-talets första hälft. De tecknade seriehäftena, "Mitt livs novell" och "Mitt hjärtebibliotek" exempelvis, ersatte väl hennes böcker så småningom. Det fanns också "Vita biblioteket", romantik i sjukhusmiljö.

Gemensamt för Stark och de där tidningarna liksom läkarromanerna var att hade man läst en hade man i princip läst alla, även om hårfärgen på hjältinnan ändrades och Mannen kunde ha olika yrken. Nu vet jag inte riktigt om jag menar att man "borde" ha läst hennes böcker, men tycker ändå att hon hör hemma här, rent historiskt!

Annars tror jag att mina mesta chick-lit-författare är engelskspråkiga. Helen Fieldings böcker om Bridget Jones tillhör mina favoriter i genren. Marian Keyes är en av många med rötterna på Irland och ett storstadsliv i London. "Vattenmelonen" (Watermelon) var en av de första jag läste och jag minns den som klart underhållande. Sophie Kinsella har skrivit en hel serie om shopaholics ...

Nora Ephron var en synnerligen begåvad skribent både av artiklar, essäer,  böcker och filmmanus. "När Harry mötte Sally" (When Harry Met Sally)  är ju suverän och "I lust och nöd" (Heartburn) också, den senare i stort sett självupplevd. Mannen det handlar om var en av Watergate-avslöjarna, Carl Bernstein, som Ephron var gift med!

En annan av mina sanna favoritförfattare i genren är Edna O´Brien. Hon skrev en hel serie om några väninnor som hon följde in i vuxenlivet, med äktenskap och barn och problem ... Det börjar med "Två flickor på Irland" (Country Girls) och genombrottet kom med "Flicka med gröna ögon" (Girl With Green Eyes).

Känner att här måste in något svenskt också! Vad sägs om "Familjens projektledare säger upp sig" av Gunilla Bergensten? Hög igenkänningsfaktor för väldigt många, jag lovar!

Det finns helt enkelt massor med bra böcker, närbesläktade med varandra men ändå väldigt olika. Slutsatsen är i alla fall att det är kanon med en chick-lit-kanon!

Koll i bokhyllan: tretton romaner av Edna O´Brien ... så bra!
Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

  1. Edna O´Brien är bra, feminist.

    hade man läst en hade man i princip läst alla... säger de som inte har läst.

    SvaraRadera
  2. Edna O'Brien blev ju känd för sin trilogi om två irländska flickor, Kate och Baba: The Country Girls (Två flickor på Irland 1960), Girl with Green Eyes (1962), Girls in Their Married Bliss (Flickor i äktenskapets hamn 1964).

    Denna trilogi (The Country Girls Trilogy 1987) nämns i flera svenska litterära uppslagsböcker, fast den andra boken aldrig blivit översatt - utom filmen Flickan med de gröna ögonen (1964). Märkligt kan man tycka

    http://hannelesbibliotek.blogspot.se/2012/09/markligaste-trilogi.html

    SvaraRadera
  3. Hannele - jag HAR läst både Sigge Stark och hjärtenbibliotek, så jag VET att de var sinsemellan till förblandning lika. O´Briens hela serie har jag. Det var boken om de gröna ögonen som blev hennes genombrott. Men du har rätt i att Country Girls var frst.

    SvaraRadera
  4. Hahaha! Har läst ordet "chicklit" någonstans för många år sedan, men har aldrig forskat efter vad det betyder. Nu behöver jag inte göra det längre heller, då du gav några exempel. Helen Fieldings böcker om Bridget Jones har jag ju läst för några decennier sedan liksom Marian Keyes böcker. Tappade dock intresset och återgick till deckare;-)

    SvaraRadera
  5. Spännande lista! Och jag har faktiskt aldrig läst Edna O'Brien trots att jag hört henne nämnas många gånger i aåna här sammanhang.

    SvaraRadera
  6. BP - visst är det fantastiskt att över 20 år har gått sen Bridget J såg dagens ljus! Men är man biten av deckare så är man. Du får överlåta chick lit till oss som är lite mera allätare!
    Lotta - det finns mycket av O´Brien att välja på, fast på senare år har hon inte varit så produktiv. Kom ut senast 2015 med en roman, dessförinnan hade hon inte skrivit nån på flera år-

    SvaraRadera
  7. I min tonårsbokhylla stod det en Sigge Stark, vann den i någon fiskdamm på Grönan tror jag. I mina kompisars hyllor stod det flera Harlequin-böcker. Fast Sigge Stark skrev väl egentligen inte dåligt, det blev väl bara samma hela tiden ...) Minns inte. Ungdomssynder! :)

    Måste erkänna att jag läser inte heller den här typen av böcker, egentligen.

    SvaraRadera
  8. Tror inte att vi vill läsa om nån roman av Sigge Stark i dag ....

    SvaraRadera