torsdag, mars 15, 2018

Fjorton bilder från Vårsalongen

19-åriga Marielle Göthberg från Norrköping är med sina blyertsteckningar yngst av alla utställarna. 
Det är Vårsalong på (nyrenoverade och nyöppnade) Liljevalchs. Den har förvisso pågått ett tag, men som vanligt har det tagit lång tid för mig att komma iväg.

Nu har jag i alla fall varit där, och gillat mycket om än inte allt! 137 konstnärer är representerade, med sammanlagt 284 verk. Och innan det är stängningsdags räknar man med rekord: 120 000 besökare, berättar den stolte chefen Mårten Castenfors.

För dig som ännu inte tagit dig dit finns chansen kvar, för utställningen är öppen till och med den 25 mars. Men om du inte kommer iväg bjuder jag här på ett gäng verk, fjorton stycken noga räknat! Och om du klickar på bilderna ser du dem i större storlek.

Elin Woksepp Åleheim har gjort självporträtt i helfigur.
Men usch! En hög av dessa eländiga snuspåsar. Fast i monter. Synnerligen naturtrogna verk av Jonathan Mattisson. En prilla kostar 350 spänn, drygt 100 gånger mer än en "äkta" .... de här är förstås gjorda i trä.
Så ljuvligt vackert det är i granskogen! "Gran" av värmlänningen Leif Engström. Snudd på barrdoft, fast det är ju en oljemålning. Engström har sina rötter i Klässbol har jag sent omsider fått veta - nästan från mitt Barndomsland, med andra ord!
En yogaposition per dag året om. Stefan Bennedahl gjorde de små skulpturerna.
En av Bennedahls yogafigurer i närbild. Lösa "gubbar" kunde köpas i museishoppen!
"Valäggstra" (Agdas val) av Christine Akmer tilltalar mitt sinne för humor. Och så är det ju valår också.
Det vilar nån sorts galenskap över denna oljemålning av Vanja Jonebring Arnell. Författaren Lena Andersson, som ingick i årets jury, hade denna som sin personliga favorit. Kan titeln ha spelat in? Verket heter "Jag önskar jag var vacker som en svan, kunde flyga och ha röda högklackade skor". Lite känner man ju igen sig i den beskrivningen, eller hur? Det kanske Lena A också gör?
Bea Szenfeld som gjort det konstrikt skurna och vikta papperet till sitt eget uttrycksmedel har den här gången lagt en massa småbarn på golvet. Leder tankarna till flyktingkris, nutida elände ... anslående!
Äldsta konstnären på Liljevalchs i år som i fjol är 92-åriga Siv Appelqvist från Lund.
Simon Fergin har gjort "Kanin med morot" i återanvända textilmaterial som han virkat ihop. Den är meterhög!
Det gluggförsedda leendet ... något som varje mamma minns med värme! Henriikka Harinen gjorde oljemålningen av en glad sexåring. Den heter "Great Smile, Great Life". En besvärjelse kanske? Hoppas den slår in!
Gulliga små hundar i nåltovad ull av Ann Fristedt.
"Ralf" heter den här hunden, gjord mest av uppstoppade strumpor och mycket större än dem ni såg på bilden ovan. Mari Juslin skapade honom och lärde mig dessutom att danska hundar inte säger "vov", de säger "ralf"!
Copyright Klimakteriehäxan

1 kommentar:

  1. Anonym4:26 em

    Verkar vara en utställning med variationer!
    Gunilla

    SvaraRadera