torsdag, mars 22, 2018

Bästa deckaren?

Lagom till deckarhelgen som även är känd under namnet PÅSK tycker Mia att helgfrågan är en rak puck:
Vilken är din bästa deckare?

Bäst av allt och alla är ju en etikett som känns nästan livsfarlig att klistra på. Mia själv tar upp en bok av danske Jussi Adler-Olsen, och han är verkligen jättebra. Andra kommer att slå ett slag för klassiker som Agatha Christie. "Edward Finnegans upprättelse" kan vara den bästa av skrivarparet Roslund&Hellström om vi tittar på nutida svenskt. Det finns hur mycket som helst att välja bland!

Ändå ska jag slå ett slag för en amerikan som verkligen vet hur man har det som polis. Joseph Wambaugh jobbade på LAPD som kriminalkommissarie innan han blev författare. Det första av hans alster jag läste var "Domen" (The Onion Field) och den byggde (precis som flera andra av hans böcker) på händelser som utspelat sig i verkligheten, sådant som kallas "true crime".

Det fina med den historien är att bokens enda mord äger rum precis i början. Och ändå är fortsättningen hur spännande som helst!
Berättelsen gjorde djupt intryck på mig och sedan fortsatte jag läsa allt Wambaugh skrev. Det blev ganska många böcker tills det en dag tog tvärstopp. Hans Hollywood-serie funkar inte på mig.

Eftersom påsk också är en mathelg finns en bonusfråga. Mia vill ha tips om kalla rätter. På det kan jag bara svara: finns det något bättre än avocado med löjrom, hackad lök och creme fraiche? Funkar på mig, precis vilken (helg)dag som helst!

Copyright Klimakteriehäxan

18 kommentarer:

 1. avocado är mums men lite ojämnt i affären, sonen tipsade om fryst

  SvaraRadera
 2. Jag har hans Hollywoodserie men oläst förstås. Avokado är gott.

  SvaraRadera
 3. Hannele - den frysta kan man dryga ut den färska med om man exvis gör guacamole. Bästa avokadon köper jag på Lidl.
  Mia - ta nån av hans äldre!!! Svenska översättningen är f ö inte bra av Hollywood. Jag testade att läsa en översatt. Han ska naturligtvis läsas på engelska.

  SvaraRadera
 4. Jag läser sällan deckare och har inte läst någon av Adler.

  SvaraRadera
 5. Jag är jätte dålig på att äta kalla rätter, det hade dock varit väldigt bekvämt!

  SvaraRadera
 6. Villa Freja - han är värd en chans!
  Anna - ibland är det jättebekvämt, verkligen, fast det är klart att man vill ha varmt käk också ...

  SvaraRadera
 7. Joseph Wambaugh har jag för mig är en av Leif GW Perssons favoritförfattare. Lite nyfiken är jag allt på hans böcker.

  SvaraRadera
 8. Joseph Wambaughs deckare slukade jag under 1980-talet. Håller helt med dig att hans böcker är suveräna. The Onion Field är ju en klassiker i mina ögon!
  Vad gäller din kalla rätt så håller jag med dig även där:-)

  SvaraRadera
 9. Joseph Wambaugh låter bekant men osäker på om jag läst, får kolla upp. :)

  SvaraRadera
 10. Jag tror jag läst något av den författaren för länge sedan, men kan inte komma ihåg namnet på boken jag läste. Tack för tips!

  SvaraRadera
 11. Om Wambaugh: hans "The Blue Knight" är fenomenal. Poliserna är smarta, korrupta, utnyttjar hål i lagen ... Flera av hans böcker har filmatiserats. En riktig rysare handlar om flyktingtrafiken vid gränsen mellan USA och Mexiko ... och allt har han (mer eller mindre) upplevt själv! Kanske ska jag ge Hollywood-böckerna en ny chans. Men då absolut undvika svenskversionen.

  SvaraRadera
 12. tror mig ha läst någon tidig Wambaugh som jag gillade. den avocado - rätten passar när som helst

  SvaraRadera
 13. Tack för tipset! True crime är en genre jag inte gillar (i alla fall den äkta amerikanska varianten) men ibland fungerar det

  SvaraRadera
 14. Mrs Calloway - det blir inte mycket godare, synd att löjrom är så hutlöst dyrt! men sikrom funkar utmärkt också!
  Lotten - du kan kanske ge JW en liten chans??? men jag vet, konkurrensen är hård.

  SvaraRadera
 15. Jag har inte riktigt fallit för avokado, men det beror säkert på att jag inte vet hur jag ska servera den.

  SvaraRadera
 16. Det där var en författare som jag inte kände till.

  SvaraRadera
 17. Hmm, spännande! Joseph Wambaugh var ett okänt författarnamn för mig. Avokado är verkligen toppen, tröttnar visst aldrig på det, i alla möjliga varianter. ;)

  SvaraRadera
 18. Sara - det är en konst att bestämma när avokadon är mogen, men när man lärt sig är det guld värt! Omogen är den i princip oätlig.
  Lena - världen är full av nya namn ...
  Åsa - nä just det, man tröttnar inte! Världens bästa frukostmacka: rostat bröd, lite smör och så avokado med salt. Mums.

  SvaraRadera