fredag, mars 16, 2018

Sov gott i fina lakan!

Upptäckte precis att i dag är det World Sleep Day, Sömnens dag i hela världen. Jag borde alltså ha legat kvar mellan lakanen ännu längre ... men vi som sover ganska gott för det mesta har inte mycket att klaga på.

Här sover jag i det gröna!
Ett företag som designar mycket som passar i ett sovrum har bett Sifo göra en undersökning om svenskarnas sömnvanor. Resultatet är att vi tycker att den där vilan är extremt viktig. 8 av 10 anser att sömn är viktigast för att man ska må bra. Ändå sover de flesta ungefär två timmar mindre per dygn än de skulle vilja.

I undersökningen kommer man också fram till, så passande för det där designföretaget, att vad vi plockar med oss till sängkanten och lägger i sängen också påverkar hur vi sover.
-Det finns en stark koppling mellan vår sovrumsmiljö, de lakan vi sover i och kvaliteten på vår sömn, påstår Helena Kubicek Boye, psykolog och KBT-terapeut.

Nytillskott i julas.
Det kan kanske låta i flummigaste laget, men jag är böjd att hålla med. I mitt linneskåp finns påslakan jag borde ha langat för länge sedan, eftersom de tvättats tunna och numera har lätt fransiga sömmar. Fast ta till exempel de där blåklockorna från Almedahls! 70-tal, säkert! Ljuvliga! Eller blomsterängen som förflyttar mig till sommar vilken datum på året som helst! Amaryllisarna från i julas höjde helgstämningen!

Medveten om att de där äldsta favoriterna kan spricka helt och hållet nästa varv i tvättmaskinen har jag alltså investerat i några moderna favoriter. Och känner mig nästan lite upprymd när natten kryper inpå och jag faktiskt ska dra mig tillbaka, ner mellan de där härliga lakanen!

Önskar er alla god sömn, alldeles oavsett det där med World Sleep Day. Vi blir ju inte bara vackrare (sägs det), vi blir definitivt gladare om dygnsvilan är av den bästa sorten!

Copyright Klimakteriehäxan

Källa: SvD Magasinet

9 kommentarer:

 1. sover bland ängsblommor - utan hål i änderna, irriterande.

  SvaraRadera
 2. vårt äktenskap har överlevt antal omgångar lakan

  SvaraRadera
 3. Det där med hålen har jag ägnat mig åt. https://klimakteriehaxan.blogspot.se/2015/12/paslakansmysteriet_3.html
  Men i de nya lakan jag har finns det hål!

  SvaraRadera
 4. Håller också med om att färgvalet i ett sovrum samt designen av sängkläderna spelar stor roll hur bra eller dåligt man sover. Och god sömn är viktig för att orka med ett arbete, barn och andra aktiviteter.
  Som pensionär är man ju aningen bortskämd. Man behöver ju inte palla upp sig klockan 06:45 längre;-)

  SvaraRadera
 5. BP - 06:45 var aldrig nån riktig favorit ....

  SvaraRadera
 6. (har läst om dina hål, köper numera bara påfåglar

  SvaraRadera
 7. P.S.
  äktenskapet har överlevt - inte lakanen

  SvaraRadera
 8. Nya lakan är betydligt enklare att ordna än nya äktenskap!

  SvaraRadera
 9. Jag rensade i "linneskåpet" häromdagen och fick ihop en stor svart plastsäck med gamla lakan som var helt OK men som jag tröttnat på. Jag åkte iväg till Återvinningen med dem så får de väl slänga dem om de inte vill ha dem. Jag börjar tröttna på alltför storblommiga lakan och vill hellre ha lite mer diskreta. Så långt som till helt vita lakan och örngott har jag dock inte kommit.
  Ingrid

  SvaraRadera