torsdag, mars 22, 2018

En designdrottning är död

Få formgivare och konstnärer har tagit sig så långt in i det svenska folkhemmet som Ulrika Hydman Vallien.
Nu blir det inga fler nya produkter trots att hon var full av energi och nyskapande. Hon avled hastigt i går, i sitt hem i Småland, några dagar före sin 80-årsdag.

Vi har i alla fall precis som så oändligt många andra hennes skapelser hemma. Hon blev en del av det svenska designundret, elev till den store Stig Lindberg.
Det blev precis som i hans fall inte bara en enda sorts material som blev hennes eget. Glas, keramik, textil, papper  på allt kan man hitta de typiska tulpanerna, de speciella ormarna, de bulliga hjärtana, de kaxiga fåglarna och de lite utdragna människorna.

I skåpen hemma hos oss finns fat, bricka och skålar. En av hennes bokillustrationer har jag satt i ram. Och i badrummet står necessären hon satt sin prägel på. Det var också på vippen att jag köpte den där ponchon med hennes figurer i svart och vitt, men så blev det i alla fall inte.

Vaser, glas och skålar som Ulrika Hydman Vallien formgett var ofta bra presenter. De blev också en ganska "typisk svensk" souvenir, något att köpa med sig hem för turister som fastnade i glasbutiken och i valet mellan allt som Kosta-Boda-Orrefors kunde erbjuda avgick just hennes prylar ofta med segern. Och om nu glaset verkade bräckligt fick ju alltid en bunt servetter med originellt mönster plats i resväskan!

Utan tvekan kan hon koras till en nutida drottning i svensk design, även hon gjorde lite för mycket olika saker för att bli betraktad som riktigt "fin". På hemorten Åfors, där också "hennes" glasbruk finns, fick hon i alla fall redan medan hon levde en gata uppkallad efter sig.

Copyright Klimakteriehäxan
Den här texten hittar man också på Nyfiken Grå, en sajt med sikte på lite äldre läsare. Det kan löna sig att surfa runt lite där, gör ett försök!

4 kommentarer:

 1. tror jag har någon vas av maken Bertil Vallien

  SvaraRadera
 2. Förvisso också väldigt produktiv, i sin egen stil!

  SvaraRadera
 3. Var för några år sen på Vidamuseet på Öland och blev väldigt imponerad av hennes produktivitet. Har en skål hemma som hon designat förstås. Håller med artikelförfattaren att det är bra presenter till någon som har allt. Man ska dock akta sig för att en skål i diskmaskinen som aupairflickan gjorde hos dottern. Den blev aldrig sig lik.
  Ingrid

  SvaraRadera
 4. för att sätta en skål i diskmaskinen, ska det vara förstås.

  SvaraRadera