torsdag, mars 29, 2018

Påskquiz i bokbranschen

Påskledigt? Ja men då passar det ju bra med lite hjärngymnastik! Det är bokbloggaren Just nu just här som sammanställt en quiz med tolv böcker och tolv startmeningar i samma böcker. Frågan är bara hur de kan paras ihop?

Jag slängde mig över uppgiften och klarade några på direkten, men andra har jag grunnat på och jag är faktiskt osäker på två fortfarande. Har i alla fall läst flera.
Om du själv vill fundera på saken, kanske kopiera uppgiften och svara i egen blogg, lägger jag mina egna svar längst ner. ( i minsta storleken på texten)
Från vilka böcker här ovanför i kollaget är respektive förstamening hämtad?
1. Emma Lundgren lyfte blicken, såg ut över publiken. ”I kväll står rollen som rektor i fokus.”  
2. De rika hade dunjacka och vi andra täckjacka. Det gick som en tydlig vattendelare mellan vem som hade på sig vad. Vi som var lite pankare fick också vara lite kallare. Jag stängde aldrig jackan.   
3. Vi ska flytta. Inte för att vi vill det. Vi måste.  
4. Jag hatar att frysa. Jag får panik av bara tanken på att vara ute utan vantar när det blåser. När det är minusgrader håller jag mig helst inomhus.
5. Det var tillsagt att man måste gå sex i bredd. För detta som för nästan allt annat i tillvaron fanns ett klart politiskt skäl. Det var för att kamraterna som räknade demonstranterna skulle få det lättare.  Jag ligger med ögonen riktade som brunnar mot rymden, men inget finns där, inte ens luft.  
7. Ingen av dem hade trott att de skulle rymma hemifrån. Inte på riktigt. Ändå gjorde de exakt det. En morgon smög de sig iväg och kom inte tillbaka.  
8. Sexton inkarnationer har Hilma kvar innan ande och materia åter kan bli ett. Lika många gånger skall hon återvända till denna jord. Blotta tanken tröttar ut henne.  
9. Det kommer ett brev med posten. Kuvertet är vitt, litet som ett vykort och stämplat i Stockholm. Mitt namn och min adress är skrivna med opersonliga versaler i blått bläck.  
10. Hanna Löwenström satt vid skrivbordet i sin lägenhet i Hägerstensåsen och läste reaktionerna på den artikel hon skrivit i landets största morgontidning Sveriges Allehanda. Den hade väckt stor uppmärksamhet. Twitter kokade. Hennes inkorg svämmade över av ilskna mejl. På Facebook var tonen råare. 
11. Det tar ungefär hundra år tills klockan är 18. Nu är den 17.59 och Tessan står utanför Smörkullas högra flygel. Samma eviga väntan varje dag. Hon tar upp det gamla fickuret ur sin byxficka. om tre pilsner… två pilsner… och där blev klockan sex.  
12. Ester Nilsson hette en människa. Hon var poet och essäist med åtta förtätade broschyrer bakom sig vid trettioett. Egensinniga enligt vissa, lekfulla enligt andra, de flesta hade aldrig hört hennes namn. 

Mina svar ser ut så här: 
1- Den fjärde pakten/Kristina Appelqvist, 2 - Livet går så fort/Martina Haag, 3 - Tio över ett/Ann Helen Laestadius, 4 - Expeditionen/Bea Uusma, 5 - 1968/Jan Guillou, 6 - Koka björn/ Mikael Niemi, 7 - Mysteriet på Örnklippan/Kristina Ohlsson, 8 - Hilma/Anna Laestadius Larsson, 9 - Den tunna blå linjen/Christoffer Carlsson, 10 - Patrioterna/Pascal Engman, 11 - Hjärtslaget i Rosengädda/Emma Hamberg, 12 - Egenmäktigt förfarande/ Lena Andersson.

3 kommentarer:

  1. Kul att du också är med! Visst var det ett roligt quiz! Ska bli spännande att se hur många rätt vi får;-)

    SvaraRadera
  2. Ja kul initiativ! Och några riktigt bra titlar fanns dessutom med.

    SvaraRadera
  3. Roligt att du är med! Tack för dina svar och ha en fortsatt fin påsk!

    SvaraRadera