måndag, oktober 23, 2023

Dagens ord 134

EUTROF

-Det är väl nån sorts självhävdelsebehov som gör att jag slaviskt kastar mig över en massa ordlekar, jag vill förmodligen bara ha bekräftat att mitt ordförråd är stort och korrekt. Därför inser du också att jag blev helt ställd när jag i Dagens Nyheters språkkviss i går stötte på detta ord som jag garanterat aldrig tidigare mött. Nu vet jag: det betyder näringsrik. Kan dock inte riktigt se framför mig när det kan  komma till användning. Eller hör du frasen: "Vilken eutrof macka!" dyka upp på lunchen?

PS Det var då en evig tur (för självkänslan) att jag hade 20 rätt av 20 möjliga i orddelen av högskoleprovet som gjordes i söndags och som nu finns att klura på i en rad tidningar och sajter, här exempelvis.

7 kommentarer:

  1. inte bra med övergödning i sjöar, inte alls bra med alltför näringsrika miljöer - mina rhododendron vill gärna ha rätt PH-värde 🌸

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du lyfter upp ordet ur smörgåsdisken, helt enkelt ... :-D

      Radera
  2. Vi vanliga människor slipper nog använda detta fackuttryck. För att inte tala om ordets motsats - oligotrof :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ooops det kunde jag inte heller ...

      Radera
    2. Blev tvungen att kolla lite bättre och hittar detta hos Wikipedia:
      "En oligotrof är en organism som kan leva i en miljö som erbjuder mycket låga halter av näringsämnen. De kan ställas mot eutrofer som föredrar näringsmässigt rika miljöer. Oligotrofer kännetecknas av långsam tillväxt, låg ämnesomsättning, och generellt låg befolkningstäthet."
      Mot den bakgrunden tycker jag att DN:s synonym "näringsrik" till "eutrof" inte känns helt korrekt!

      Radera
  3. Man lär sig rätt mycket när man tar en promenad i Blogglandia. Eutrof har jag aldrig hört talas om heller. Googlade och ordet verkar inte användas i samband med mackor utan bara för sjöar:
    "De karakteriseras av neutralt eller svagt basiskt pH-värde och riklig växtlighet av till exempel bladvass och gul näckros på grund av brunjord eller åkermarker omkring som orsakar ett tillskott av närsalter och kalk." Källa: Wikipedia.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo jag försökte vara lite skojig ... det gick kanske sisådär ... men har ju också besökt Wikipedia i samma ärende och tycker faktiskt, som jag skrivit här ovan, att DN:s tolkning inte är helt korrekt.

      Radera