onsdag, oktober 11, 2023

Ut i naturen fast inomhus

Medan naturen så sakteliga drar på sig sina höstfärger undrar Enligt O: Vilka kulturella verk tycker du beskriver naturen extra bra? Det är alltså veckans kulturfråga. Vilket förflyttar mig till konstens värld.

Det finns en målare vars bilder nästan undantagslöst försätter mig i ett tillstånd som rent av liknar andakt: Claude Monet. Han föddes i Frankrike under 1800-talets första hälft, och han hade blick för naturlig skönhet. Se hans äng fylld av vallmo och bli övertygad!

Många är de som vandrat runt i hans trädgård i Giverny. Det är där den lilla "japanska" bron och näckrosdammen finns, den som "alla" har sett och älskat. Själv har jag aldrig kommit dit, men jag har sett blommorna flyta på vattnet i stora ramar på Modern Museum of Art i New York. Och naturligtvis i otaliga reproduktioner, på allt från vykort till t-tröjor, kaffemuggar och kassar.

"Linnea i målarens trädgård" skrevs av Lena Anderson och Christina Björk, och de var/är nog minst lika fascinerade av Monet som jag. En jättefin barnbok är det, att njuta av i snart sagt alla åldrar. Men filmvarianten varnar jag för, den tyckte jag inte alls gjorde vare sig Linnea eller målaren rättvisa.

Lena Anderson har också, tillsammans med Ulf Svedberg, gjort "Maja tittar på naturen". Även det en kanonbok – som i princip allt Lena A har varit inbladad i ... hennes teckningar är fantastiska.

I nästa vecka öppnas en utställning med den svenska naturmålningens mästare Bruno Liljefors på Åmells i Stockholm. Gratis att titta på djur och fåglar som för evigt gjort Liljefors till en populär för att inte säga älskad naturskildrare.

Om en "vanlig" bok, alltså en roman, hör hemma här är det kanske "Där kräftorna sjunger" (Where the Crawdads Sing) av Delia Owens, som jag gillade. I den hamnar man i en miljö långt från Bruno Liljefors snödrivor. Men för oss som inte är skogsmullar av födsel och ohejdad vana är det skönt att konsumera lite kultur inomhus ...

Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

  1. Linnea-böckerna har fina illustrationer.

    SvaraRadera
  2. (äter frukost ute på altanen fortfarande, som skogsmulle)

    SvaraRadera
  3. Där kräftorna sjunger har verkligen fin miljöskildring. jag får fortfarande växla till Chrome för att kunna kommentera hos dig. obegripligt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tekniken bjuder oss ofta överraskningar vi inte förstår oss på ... visst var det en bra bok!

      Radera
  4. Lena Andersons böcker blir man glad utav!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, allihop! Storm-Stina är också en favorit!

      Radera
  5. Claude Monet är en av impressionisterna som jag gillade mest. Tror jag har berättat det förr, men när jag var kring 16 år var jag totalt sålt på impressionism. Köpte varandra bilderbok jag kom över efter att jag sparat vecko- och månadspeng.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var väl använda slantar tycker jag. Har sett vallmo-ängen i Paris och Water Lilies på MoMa, så fantastiska!

      Radera
  6. Vi hälsade på hos Monet för ett par veckor sedan, Linnea-boken beskriver verkligheten fint.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är verkligen ledsen att jag inte tagit mig dit.

      Radera