lördag, oktober 28, 2023

Oss badflickor emellan

Det står en badflicka vid min sida nu för tiden. Hon har solhatt, axelbandslös behå och en nederdel av lite odefinierbart slag. Vi är inte jättelika, hon har långt lockigt hår och en rejält tilltagen näsa där jag ligger i lä, men hon får mig att tänka på badsäsongen. Naturligtvis sörjer jag att den tagit slut, igen, och jag ser inte något direkt hopp om ett avbrott i vintermörkret för besök i närheten av varmare vatten.

Hur som helst har jag om det ändå skulle hända gott om badkläder, både hela och tvådelade, de senare förmodligen mindre smickrande än de rejälare, de som håller in lite fläsk i trakten där jag en gång hade en midja.
Den där midjan, den kan jag verkligen sakna och ibland måste jag ta fram något gammalt foto för att förvisso mig om att jo, den har funnits IRL.

Inte en av de brasilianska ...
På den tiden var det naturligtvis bikini som gällde för både strand och poolside. När jag hamnade i Brasilien på jobbresa såg jag vilka otroligt raffiga baddräkter brasilianskorna hade där de klev omkring i sanden på Ipanema i Rio de Janeiro.

En dag gjorde jag slag i saken och letade rätt på ett butik för baddräkter. Där fanns ett enormt utbud. Deras bikinis hade ett gemensamt drag oavsett färg och modell: de var små. Väldigt små. Låt mig slå fast att tygåtergången inte kan ha motiverat priset, för hade det varit en avgörande faktor hade man inte behövt betala många kronor.

Kreationerna var alltså små och relativt kostsamma. Men jag hade bestämt mig, jag skulle bada à la brasileira, så att säga. Valde två bikinis, butiksbiträdet föreslog storlek M ... Jag köpte den största storleken de hade: XXL  och detta var, ska ni veta, många kilo sedan. 

Väl hemkommen efter resan tog jag på mig en av mina nya bikinis och gick ner till poolen som hörde till huset där jag då bodde. Jag tillbringade ganska mycket tid där, kunde göra research i solstolen, läsa, sortera papper och kanske ta en liten lur också. Farbrorn som skötte poolen var väl bekant med mig. Och med, får man anta, min i baddräkt klädda kropp.

Han var alltid väldigt diskret, trevlig, förekommande, men höll distans – ändå var ju detta långt innan någon rullat i gång me-too-stenen.
Nu hajade han ändå till mitt i sitt "gomorron". Stirrade en nanosekund extra och sa sedan stillsamt konstaterande: Jag tror minsann att vi har en ny baddräkt där! (observera hans val av pronomen ...) Och sen sa han inget mer.

Hade jag sett ut som min keramikbaderska hade han inget sagt, det vet jag.
Hon stammar för övrigt från Lills keramik i Lövstabruk. Konstnärinnan, Lill Lundgren, har antagligen inte varit på Ipanema och hämtat inspiration utan sett sig om på närmare håll.

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

  1. Wow, sådan midja har jag aldrig haft, men det hindrade mig inte att bada i bikini och ett kort tag tom topless. Ojojoj!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Topless har jag aldrig satsat på. Och midjan ... ja, funnes den inte på bild skulle ju absolut ingen tro mig i dag ...

      Radera
  2. Härliga bilder! Och en fantastisk historia. Poolskötarens kommentar ler jag åt.
    Den smala midjan känner jag igen och jag tror den fanns kvar hos mig tills jag var närmare 50. Vad gäller dessa små brasilianska bikini kände jag mig närmast påklädd när jag hade en av mer svensk modell. Även om den inte var så stor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Midja hade jag rätt länge men den försvann nog kring 50 misstänker jag. För evigt saknad ... önskar att jag hade haft vett att uppskatta den på riktigt medan den satt på sin plats ...

      Radera
  3. Fin diskret komplimang! Jag vistas i badhus både med 1,3, 7,9, 12 och 14-åringen, sonen tipsade om baddräkt med lite ben, snyggt tycker jag. Idag har jag stått och sålt på scouternas loppis, både dotter och döttrarna där. Trevligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu för tiden finns det faktiskt baddräkter för alla kroppar och smaker. Brasiliens bikinis får väl stanna på Ipanema ...

      Radera
  4. Alltså första versionen - nja - den är kräckinjagande kan jag tycka. Selfien däremot är skitsnygg. Ja, visst var det härliga tider när man kunde bära bikini med en kropp som tålde visas. Dom tiderna är förbi kan jag lugnt säga.
    Det som stör mig mest är att kilona har omfördelat sig på kroppen. Vikten är desama som när jag var 17 och hade en vältränad kropp.
    Och vem vill ligga och sola i en badträkt???? Inte jag i alla fall. Man svettas ju ihjäl...

    Ett härligt minne som du skriver om. Kul att du delar med dig:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har betydligt fler kilon att bära på än när bilden togs ... jag var nog 35 då tror jag ... och baddräkten är inte en av de från Rio, de var mycket mindre!!! Är på stranden på karibiska ön Tortola. Dit lär jag inte heller komma tillbaka.

      Radera