måndag, oktober 09, 2023

Sällskap i kyrkbänken

Söndag är dagen för att gå i högmässan om man är lagd åt det hållet. Kanske passade du på att få lite med av Guds ord i går? Jag går sällan i kyrkan, men blev bjuden på kyrkbröllop för en tid sedan. Så trevligt! De unga tu strålade ikapp, församlingen log brett genom hela ceremonin, och torkade förstås en och annan tår. Kärlekssignaler kors och tvärs! När ringarna var växlade och ceremonin slut dansade brudpar, tärnor och marskalkar ut längs mittgången, till romantiska toner. Ovanligt och kul!

Flera småbarn fanns med i kyrkan, men de störde inte. Möjligen kan det ha berott på något jag inte upptäckte förrän efteråt: här och där i kyrkbänkarna fanns små trevliga lekkamrater utplacerade, någon sorts djur hemvirkade i glada färger. 

Vet inte om barn rent av fick ta dem med sig när kyrkobesöket var över, men oavsett det tycker jag det var riktigt omtänksamt. Undrar om någon ung högmässodeltagare i går (eller nån annan söndag) mötte samma vänliga och välkomnande gest i flera kyrkor?

Lekkamrater på plats i kyrkbänken i Värmskogs kyrka.
Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

  1. Jag har ju jobbat ideellt en hel del inom kyrkan. Och visst har det förändrats! Små lekhörnor finns, ibland söndagsskola mitt upp i mässan, så att barnen får göra något på barnsligt vis.
    På min barndomstid fick jag nöja mig med att få en Tenortablett att suga på.
    Jomen visst är kyrkbröllop alltid fint och romantiskt 💖

    SvaraRadera
    Svar
    1. Figaro, Domino, Tenoooor! Och bra tänkt att nutidens barn ska kunna känna sig välkomna i kyrkan.

      Radera
  2. vi går i kyrkan, bra konserter, barnbarnen är med i kyrkans barntimme, på fredagarna bjuder kyrkan på pizza och annat, mycket olika verksamhet. Barnen får låna pysselpåsar under gudstjänsten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pysselpåsar är säkert också en bra idé.

      Radera
  3. LillaSyster4:05 em

    Vilka små sötingar, du hittat!
    Helt perfekt att fördriva tiden med dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror att en och annan ung kyrkobesökare kan bli jätteglad faktiskt! Välgjorda var de också.

      Radera
  4. För mig är det små söta kyrkmöss, men det vet ju inte barnen om. Kyrkan har faktiskt lyckats med på sistone att ta nya knep. Jag menar antalet som tillhör Svenska Kyrkan har ju krympt rejält de senaste åren. Så lite nytänk tycker jag är riktigt bra:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo visst har medlemsantalet minskat. Är inte säker på att virkade möss hjälper, men det skadar väl aldrig att försöka?

      Radera