onsdag, oktober 18, 2023

Oväntade kulturfavoriter

Vilka oväntade kulturfavoriter har du haft? Det är Enligt O som undrar, och det är en intressant fråga som det ska bli kul att se vad resultatet blir när bloggarkollegorna låter sina svar trilla in. Själv kikar jag in i mitt musikaliska minne.

Vet inte hur pass oväntat det är om jag nämner den nicaraguanske sångaren, musikern och kompositören Carlos Mejía Godoy. Oväntat åtminstone för att ganska få andra svenskar skulle komma på tanken att lyfta fram honom. 

Jag hade (förstås) heller aldrig hört talas om honom förrän jag kom till Centralamerika 1978. Men han blev sandinist-revolutionens musikaliska röst, jag köpte hans skivor som såldes svart på marknaden i Masaya så länge diktatorn Somoza behöll greppet om landet.

CMG:s folkmusik är medryckande, texterna samhällsinriktade, allsångspotentialen ofta relativt hög. Med tiden blev han känd även utanför Centralamerika, han kom till och med till Sverige 1980 (och då gjorde jag faktiskt ett 15 långt tv-program med honom och hans orkester).

Misa Campesina, den nicaraguanska bondemässan, är nog hans mest kända verk och det var älskat av hans landsmän. Hur det är med den saken i dag har jag inte en aning om. De en gång så idealistiska sandinisterna har helt tappat koncepterna och framstår i stort sett som vilka andra latinamerikanska gamla korrupta makthavare som helst. Kan bara hoppas att CMG inte är en av dem.

Ännu en musikalisk höjdare som inte man hört mycket av i Sverige är "barfotasångerskan" Cesária Évora, en otrolig röst från Cap Verde. Tyvärr har hon varit död i mer än tio år, men inspelningarna finns och är riktigt härliga! 

Låt mig lägga till den
underbara Alberta Hunter! Startade en lång sångkarriär men sadlade om och blev sjuksköterska i New York. Har haft lyckan att höra henne live nere i Village på den enda bar hon accepterade som sin scen sedan hon efter pensioneringen började sjunga igen. Lyssna på henne i "My man" eller "Downhearted Blues" och jag tror chansen är stor att du blir ett fan om än i senaste laget. Alberta Hunter avled 1984, 89 år gammal.

Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

  1. min mor dansade gammeldans och finska danser, annars är folkmusik inget som får mitt hjärta att klappa. Hammarkullekarnevalen besökte jag i våras, mycket musik, dans, fantastiska dräkter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns så otroligt många sorters folkmusik! Själv kan jag totaltröttna när svenska spelemän på sina fioler upprepar ett och samma tema i oändlighet ... men andra älskar det ju. Reggae, tango, fado är också folkmusik jag gillar.

      Radera
  2. du får börja folkdansa med barnbarn, finns massa olika grupper. Vi har varit på opera med 5-åringen, uppskattat

    SvaraRadera
    Svar
    1. Garanterat aldrig opera. Försökte med mina egna barn. Vi ogillar det lika starkt, både de och jag. Maken däremot positiv ...

      Radera
  3. Spännande tips! Tack för dem!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och alla tre är väldigt njutbara, men också väldigt olika. Vilket jag tycker är bra ...

      Radera