måndag, oktober 16, 2023

CITAT om kroppsvikt

Övervikt är inte övervikt, utan trivselvikt. Det är det normala läget för kroppen, det är dit den strävar. Kroppen vill ha ett litet reservlager, inför vintern, inför sjukdom, inför dåliga tider. Den vill inte ha bmi 19. Den vill äta en god frukost i sängen. Och efter en stund blir den rastlös och behöver få komma ut på promenad, en lagom lång promenad, blir det för intensivt kräver den en kaka. 

-Det är inte varje dag som kroppsfixering och bantning bereds utrymme på en stor tidnings ledarsida. Men i går hände det. Lisa Magnusson konstaterade i Dagens Nyheter att det aldrig har varit meningen att människor skulle vara supersmala. Nu ger vetenskapen stöd för tesen att folk med lite hull lever längre än de magra. Det är läge att överge kampen för att uppnå "rätt" BMI-tal! 

10 kommentarer:

  1. LillaSyster9:06 fm

    Så sant!
    Ha en fin måndag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och ändå skulle jag gärna bli av med några kilon ... fast mager riskerar jag aldrig att bli!

      Radera
  2. Om en dessutom väger in den mentala hälsan så vinner både system och individ på att inte hetsa kring utseendet. Men om det pratas det sällan :) Trevlig måndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att gilla läget är förstås en bra taktik! Vi hoppas på en fin dag - den börjar med sol hos mig!

      Radera
  3. ÄNTLIGEN ett inlägg i DN om att man INTE ska vara mager...
    KRAM-SUSIE

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anmärkningsvärt att det kom på ledarplats, tycker jag!

      Radera
  4. lite rundade personer lider mindre av benskörhet, men diabetes2 ökar kraftigt, beroende på kost och stillasittande, gäller att hitta en balans

    SvaraRadera
  5. Ja, vad ska jag säga. Har hela mitt liv haft en BMI på 19. Nu, eftersom jag krympt på grund av ryggproblem och benskörhet har jag kravlat upp mig till en BMI av 20,2.
    Just när man är äldre sägs det ju att man ska hellre väga fem kilo för mycket än för lite, i fall man blir sjuk. Det ligger säker nåt i det...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har pluskilon så det räcker och blir över ... skulle så gärna dela med mig om det bara vore möjligt!

      Radera