måndag, oktober 09, 2023

En R-bok alla borde läsa

Tre krav ställs på boktriss, som Mia i bokhörnan dragit igång. Vi går i alfabetisk ordning och har kommit till R: 1. Nämn en författare på bokstaven, för- eller efternamn. 2. En boktitel som ska börja på måndagens bokstav. 3. Ett bokomslag där något som börjar på bokstaven för veckan syns. 

"Brev från min barndom" (La huella de la infancia) av Emma Reyes är en sann skildring av en minst sagt knepig uppväxt i Colombia med en knepig mamma och många nunnor. Mycket läsvärd.

"Rosen på Tistelön" av Emilie Flygare-Carlén från 1842 kan tros vara uråldrig, men nej! Den är spännande! Och i botten ligger en äkta svensk kriminalhistoria som utspelade sig på Västkusten.

Så var det det där med ett omslag. Lite knepigare. Letar och hittar så småningom ett omslag som ligger mitt hjärta nära, men det är på en utgåva jag inte tidigare sett. "Ro utan åror" av min vän och kollega Ulla-Carin Lindquist borde alla läsa. Om hennes sätt att möta sin dödsdom i form av diagnosen ALS, Amyotrofisk Lateral Skleros. Finns i ny pocketupplaga, omslaget med roddbåten har tydligen några år på nacken. Ja, titeln börjar ju dessutom på rätt bokstav! (Lite märkligt dock att ekan på bilden faktiskt har åror.)

Om du tycker att jag tjatar om just den här boken kan du absolut ha rätt, men det beror dels på att det är en viktig och lysande bok, dels på att min inblandning i dess tillkomst var stor. Du kan läsa om detta i "I ljust minne bevarad" som jag skrivit, länk till gratis både text- och ljudversion till vänster här på bloggen.

Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

  1. Jag har boken här "Ro utan åror" och jag har läst din version "I ljust minne bevarad". Jag känner flera som gått bort i ALS. Just nu kämpar en person här i stan, där det går snabbt. Men jag har en fd arbetskamrat som insjuknade vid 60 år och som ff lever, hon är nu 81 år och kan inget göra annat än att fejsboka med hjälpmedel och hon är pigg på. Lär vara väldigt ovanligt med sån långsamtgående ALS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns olika sorters ALS, din bekant kanske har något som liknar det Stephen Hawkings hade? Men de flesta dukar under mycket snabbare för denna vedervärdiga sjukdom.

      Radera
  2. Svar
    1. Rrrrrrrrrrrrrrroligt med böckerrrrrrrrr!

      Radera
  3. Roddbåt den var bra, hade jag aldrig kommit på

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä men när man ser den så trillar polletten ner! (jag hade inte sett det här omslaget tidigare)

      Radera
  4. har läst alla titlarna i din trio.väldigt vackert omslag på Ro utan åror

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja fint men lite lustigt att årorna ligger kvar ...

      Radera
  5. Du har rätt i att det var lite lustigt att ekan på bilden faktiskt har åror.

    SvaraRadera
  6. Rosen på Tistelön fick du mig nyfiken på. ALS är en hemsk sjukdom, jobbat inom vården så därför vet jag vad det handlar om, alltför väl.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltså Tistelö-boken är riktigt bra tycker jag! Tidsfärg, ändå en mordhistoria och spännande smuggling ...

      Radera