måndag, oktober 23, 2023

Nu är det T-time!

Vi är gott och väl inne på alfabetets andra halva när det ska presenteras en boktriss i bokstavsordning som Mia i bokhörnan dragit igång: ett författarnamn, en boktitel och ett bokomslag, denna gång med bokstaven T som gemensam nämnare.

Låt mig slå ett slag för paret Thomas och Anna-Clara Tidholm, till nytta och glädje för andra mammor, pappor, mor- och farföräldrar som eventuellt inte hittat deras originella barnböcker. Det kan inte bara vara mina gullungar som gillar dem! Tidholmarna har producerat många böcker tillsammans, men också jobbat var för sig. Börja med Anna-Claras "Knacka på!", den funkar redan på 1-åringen.

Boken "Tung" (Heavy) av Laymon Kiese är stundtals just det, fast inte till formatet för den är 280 sidor tjock. Men hans historia (som är självbiografisk) ger en vit europé många insikter i hur tufft det kan vara att växa upp som svart grabb i USA, dessutom överviktig och med en ensamstående mamma som är smart och vill väl men ändå brottas med stora problem.

Aravind Adigas "Den vita tigern" (The White Tiger) tar sin läsare med till Indien och människor och miljöer man inte direkt springer ihop med på första bästa stockholmsgata. Romanen har belönats med Man Booker-priset, en kvalitetsetikett som heter duga. På omslaget, i alla fall i engelsk version, naturligtvis en vacker "katt".

Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

  1. har säkert sett Anna-Clara Tidholms barnböcker, tiger passar ju bra, Indien längtar jag inte längre till, men maken har lärt sig hindi, både skriva och läsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä Indien får klara sig utan mig också, men läsa om det är intressant. Paret Tidholm har varit i farten länge, trodde inte du kunde ha missat dem när dina barn var små?!?

      Radera
  2. Tidholm kände jag inte allt till. Om jag blir morfar någon gång i framtiden ska jag försöka komma ihåg namnet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De är originella men nästan alltid bra. Får diverse priser av och till.

      Radera
  3. Tack för tipsen med barnböckerna, ska genast kolla in dem!

    SvaraRadera
  4. paret Tidholm känner jag till. min syster har läst dem mera än jag. Heavy har jag läst. men inte The white Tiger

    SvaraRadera
    Svar
    1. Adiga är en spännande författare.

      Radera
  5. Barnböckerna känner jag väl till men inte de andra böckerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då kanske de duger som lästips????

      Radera
  6. Ja en bok med titeln Tung kan man ju lätt tro är just tung. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart läsvärd oavsett vikten på författaren respektive boken!

      Radera