onsdag, oktober 04, 2023

CITAT om den eländiga butiksdöden

Det har länge talats om ”butiksdöden”. Bara under 2021 minskade antalet kedjebutiker med 520 stycken – hela 3 procent av beståndet på bara ett år.
Samtidigt som lokaler gapar tomma i stadskärnorna breder ett annat ont ut sig: stora köplador utanför staden som bäst nås med bil. Det är lätt att säga ”om folk velat handla i butikerna i stan i stället hade de gjort det”. Men jag vägrar tro att det vi vill ha är dessa enorma komplex utan fönster.
Det är inte en osynlig hand som lett utvecklingen. Medan politiker under 1900-talet lade möda på att spränga sönder de gamla stadskärnorna såg stora lågprisföretag en framtid där de kunde locka ut konsumenter att handla på mark som var billigare att hyra. När väl ett Ikea-varuhus eller en stor livsmedelsaffär var på plats utanför staden följde andra butiker efter.

-Max Hjelm skriver om den sorgliga butiksdöden i Dagens Nyheter i dag. Vi ser den här utvecklingen överallt, oavsett i vilken stad vi bor; stor eller liten. Går det att vända eller åtminstone hejda?

6 kommentarer:

  1. Dessvärre har butiksdöden inte bara drabbat stadskärnan utan även gallerior utanför Stockholm. Skulle gissa att minst en fjärdedel av alla lokaler i Täby Centrum står övergivna och tomma. Och då har Täby Centrum ändå klarat sig hyfsat. Centrumet har samma ägare som MoS i Solna.
    Och det där med att det är "billigare" att hyra lokal i förorten - det är en myt. Innan pandemin kostade en futtig kvadratmeter inne i Täby Centrum 14 000 kronor. Vet inte hur prisläget är idag.

    SvaraRadera
  2. varje svensk köper 15 kg kläder varje år, det blir många ton utsläpp. Bra om köplusten dämpas lite, vi måste öka den aktiva livslängden för textilier, inte bara shoppa nytt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Köplusten behöver frfr allt dämpas på nätet, bl a för miljöpåverkan alla returer har ,,, och det handlar verkligen inte bara om klädbutiker.

      Radera
  3. Ja, synd att de inte tog chansen att bli historiska och ge priset till en kvinna igen.

    SvaraRadera