måndag, oktober 30, 2023

Med fokus på U (som i Underläpp)

Nytt kliv i alfabetet för att fullborda boktrissen från Mia i bokhörnan. Vi har kommit till U. Då gäller det ett författarnamn, en boktitel och ett omslag där ett u-föremål syns. 

Jag vet verkligen inte hur många böcker Ulf Stark hann med att skriva under sitt liv, men jag tror att alla var bra. "Kan du vissla Johanna?" kan förgylla varje julafton i den klassiska filmversionen med Per Oscarsson, för att ta en titel i högen. Stark dog 2017 bara 72 år gammal. Dessförinnan hade han nominerats för en August i barn- och ungdomsklassen, och då skrev juryn att "Stark skriver rakt och sentimentalt om döden, livet och kärlek över generationsgränserna". Helt sant.


"Under stjärnorna i Paris"
är Karolina Schützers debut. Helt ok, hon verkar känna staden bra, men jag kan inte låta bli att tänka att kvoten för feelgood-historier om unga kvinnor som oväntat ärver ett litet företag i kris är fylld, till brädden. Den här gången består arvet av en fransk bar. 

Förut har det t ex varit en bokhandel (på Riverside Drive, av Frida Skybäck) eller en begravningsbyrå (Ewa Klingberg). Men det går att rada upp fler. Tjejerna har det gemensamt att från att ha varit helt ointresserade av det de ärvt blir de naturligtvis jätteförtjusta och sätter företaget på fötter igen med ett och annat genidrag, samtidigt som de självklart möter Kärleken. 

"En geishas memoarer" (Memoirs of a Geisha) av Arthur Golden är en verklig bladvändare. Jag var övertygad om att en kvinna skrivit sin egen berättelse, kunde inte tro att författaren verkligen var en man! Ett så fascinerande vittnesmål (jo då det finns en äkta människa bakom) om en kultur så främmande från vår, en kvinnovärld vi heller inte känner. 

Och på omslaget dominerar den, Underläppen som fått sin beskärda del av rött smink, långt innan "fillers" kom på modet. Om du inte redan läst den här boken kan du skatta dig lycklig! 

UPPDATERAT: Hannele har tagit med Enid Blytons "Ubåtsspionerna" när hon petat ihop sin bokstavstriss. Det borde ju jag också ha gjort! Har nämligen översatt den själv. B Wahlströms gav ut den i sin serie ungdomspocket 1969. Såldes för 1:75. Och minsann har jag två ex kvar i bokhyllan, som ett minne från forna tider och min korta karriär som översättare.

Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

  1. inte så lätt som man först trodde, men du fixade

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men ändå glömde jag min egenhändigt översatta Blyton - som du påminde mig om!

      Radera
  2. Anonym2:46 em

    Geishaboken måste jag kolla upp, är fascinerad av Japan både nu och då, tack för tips

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det ett fascinerande folk/land/samhälle med alldeles egen kultur.

      Radera
  3. Kan du vissla, Johanna är helt underbar! Geisha har jag läst (så klart). äger den till och med. underläppen är verkligen påfallande

    SvaraRadera
  4. Anonym4:55 em

    Den habsburgska underläppen var känd ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo den ja. Fast den satt inte på en geisha såvitt jag minns ...?

      Radera
    2. Nej, på kejsarna :) (Nu är jag nog inte anonym längre)

      Radera
    3. Nej nu är du tillbaka i din vanligt skepnad, bra!

      Radera
  5. Tack för trevliga tips. Ulf Stark minns jag väl och att vi i klasser i skolan hade böcker av honom i olika läsecirklar. "Under stjärnorna i Paris" passerade men inte bland de bästa böcker jag läst. Däremot kanske "En Geishas memoarer " skulle kvala in där . Helt oavsett. en bok att gilla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Paris-boken är en bagatell. Ser att en fortsättning finns ute nu men den tror jag att jag hoppar över.

      Radera
  6. Om det blir någon Enid Blyton att läsa framöver ska jag ha Ubåtsspionerna i åtanke. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns ju att välja bland när det gäller Enid!

      Radera