måndag, oktober 02, 2023

Varför är det så ont om Q?

Hans Alfredson skrev barnboken "Varför är det så ont om Q?" och den sattes också upp på Södra teatern i Stockholm, med författaren själv i huvudrollen. Jag fanns i publiken på premiären och hade jätteroligt! Ungarna var helt med i historien, Hasse spelade direkt på och med den unga publiken, det var faktiskt alldeles underbart.

Minnet dyker upp eftersom Mia i bokhörnan kör med boktriss i bokstavsordning, och vi har kommit till Q. Ett författarnamn, en boktitel och ett omslag med Q ska vi plocka fram! Inte enkelt om ni frågar mig.

Patrik Quentin var nog en pseudonym. Han skrev deckare av den sorten som passade mig bra på den tiden jag reste ofta. Flygplanskrim, skulle man kunna kalla det: lättläst, inte särskilt engagerande och man kan lämna boken på hotellet när man åker hem igen. (Inser att den populära Bridgerton-serien är skriven av en Quinn, men jag har inte läst någon av dem.)

När det kommer till boktitel håller jag fast vid Hans Alfredsons fina historia om boven med lettrosugen. Vilket är lite fusk, eftersom det egentligen ska vara titelns första bokstav som är "rätt" ... 

Omslag med Q framstår som olösligt för mig. Men slår gärna ett slag för Marilyn Frenchs "Kvinnorummet" (The Women´s Room). En bok som gjorde intryck, precis som hennes "Det blödande hjärtat" (Bleeding Heart). På omslaget en kvinna och jag bestämmer härmed att hon är en sån som stavas Quinna!

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

  1. du glömde den tankspridde forskaren farbror Quentin, Enid Blytons kusiner Julian, Dick, Anne och George, deras pappa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade inte en tanke åt det hållet.

      Radera
  2. Hans Alfredsson har även skrivit Varför är det så ont om Q? har den i min bokhylla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men hallå Hannele - det är ju den jag skrivit om??????? redan på första raden??? hur läste/tänkte du nu?

      Radera
  3. Bra förslag, Q är en svår bokstav.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det märks ju om inte annat så på min triss ...

      Radera
  4. Nu har ni kommit till bokstaven "Q". Tror det blir lättare med X och Z. Men när alla bokstäver är "förbrukade", vad händer då? Börjar ni om från början då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet inte vad som händer sen, jag kan tänka att ett alfabete räcker ... X och Z blir svårtuggade!

      Radera