Jag har såvitt jag förstår köpt två av mässans absoluta bästsäljare: Jonas Gardells "Torka inga tårar utan handskar". Känns som att man faktiskt måste läsa den. Och så satt han där och signerade, och det var ingen kö just då, just där. Dessutom vet jag ju att karlen kan skriva. "Frestelsernas berg" är en lysande bok.
Den andra succén jag har med mig hem var ett inköp som jag i förväg helt uteslutit.
Men jag föll till föga. EL James "Fifty Shades of Grey" kostade bara 79 kronor, så jag slog till. Egentligen är det Linn Ullmans fel. Hon diskuterade nämligen den här omtalade boken i teve alldeles nyligen, och hade svängt om, från att absolut-inte-vilja-läsa till att jo-faktiskt-jag-ska-nog-läsa-den-trots-allt. Nu har jag följt i hennes fotspår. Kunde inte annat efter att ha hört hennes argument: Om 45 miljoner människor tycker detta är läsvärt vill jag veta vad det är de läser.
Men det blev ju mer ... En lovprisad tysk deckare, "Mord i byn" av Andrea Maria Schenkel, kostade 20 kronor och det hoppas jag att den är värd. Alan Bennetts "Smut" har jag tänkt köpa länge. Så frågade jag efter den senaste Pulitzer-prisvinnaren och fick det överraskande beskedet att ingen ny fanns, eftersom ingen bok i fiktionsklassen befunnits bra nog! I stället blev det 2011 års Booker-pristagare Julian Barnes´ "The Sense of an Ending". Plus en fantasy-roman som blir present. Och så en svensk deckare, Kristina Ohlssons "Paradisoffer" i nya miniformatet Excess, som lanserades på mässan i fjol för första gången.
Nog hade jag kunnat tänka mig fler titlar. "Agaat", i sydafrikansk miljö, har jag hört mycket gott om, liksom Merethe Lindströms "Dagarna i tystnadens historia" (fick Nordiska Rådets pris). Men jag tror att jag avvaktar pocketupplagan, åtminstone "Aagat" är i tegelstensformat. Sedan säljs på mässan böcker som kanske aldrig annars dyker upp i handeln mer än möjligen på nätet, men det finns ju gränser både för vad man orkar släpa hem, ordna hyllplats till – och läsa.
Och apropå det där med hyllplats så fanns en monter som gjorde reklam för Skåne, vitsigt nog kallades installationen för BOKskog! Vilket betydde glada heminredningsidéer för dig med många många böcker.
Vem vet - om du är inne på att förnya bokhyllebeståndet kanske en BOKstavsBOKhylla av skånskt snitt kan vara något? Och har du gott om plats kanske du vill ha en BOKstam? Eller annars ett BOKbord?
BOKstavsBOKhylla |
BOKbord |
BOKstam |