Vet inte om ni insett faktum. Men knäckebrödets dag är över för i år. Den inföll den 19 februari, alltså igår.
Fast i mitt liv är nästan alla dagar knäckebrödsdagar och har alltid varit det.
Detta beror blott och bart på att knäckebröd är väldigt gott, fast jag vet att det är nyttigt också. I unga år åt jag Rågi, gärna en trave skivor med mjukost eller messmör på, gärna sittande i köket mitt i lördagsnatten med några kompisar när det var färdigdansat och bara sängen väntade. Men lite småsugen på något i matväg var man ju!
Annars var det nog Husmans som var vanligast, både före och efter Rågi-perioden. Dock hände det något för ganska precis tjugo år sedan. Jag bytte jobb, och på min nya arbetsplats blev man bjuden på enkel frukost: kaffe eller te och knäckebröd med ost eller kaviar. Då upptäckte jag Rågrut. Och det har blivit knäcket framför andra hos oss alltsedan dess.
Mitt möte med Rågrut sammanföll i tiden med att det ursvenska företaget Wasabröd, grundat 1919, blev en del av den italienska livsmedelskoncernen Barilla, den som framför allt förser oss med pasta. Fast knäckebrödet bakas fortfarande i Sverige, men också i Tyskland. Vårt "helsvenska" och "typiska" bröd är också en populär exportvara till många andra länder, där man förmodligen fullständigt struntar i att italienarna snott vår idé ...
I rättvisans namn så bakas gott knäckebröd även i andra länder, som i Norge och i Finland. Och jag är inte slaviskt beroende av Rågrut, så sent som bara för någon vecka sedan slog jag till och överraskade genom att komma hem med ett paket Husmans igen. Vem vet, det kan kanske bli Sportbröd också, endera dagen!
För att ytterligare visa att jag minsann har ett öppet sinne kan jag avslöja, att jag också älskar Kavli Flatbröd, Finn Crisp och Leksands brungräddade. Wasa delikatess med sesamfrön vågar jag rekommendera, och ibland blir det runda spisbröd från Pyramidbageriet. Dessutom finns havreknäcke, bröd med extra korn, med havssalt
–ja, det finns absolut minst ett knäckebröd för alla smaker.
Om du nu missade högtidsdagen i går kan du alltid ta skadan igen. Det finns ju drygt 300 dagar till i år, dagar som kan bli dina och knäckebrödets. Jag kan bara komma på en enda nackdel med det krispiga, knastriga, frasiga bakverket: man kan inte tugga det samtidigt som man lyssnar på musik eller bok i hörlurar, för då är allt man hör ljudet när tänderna jobbar och det är faktiskt störande ...
Copyright Klimakteriehäxan